Újraindulnak a tálibellenes harcok a Pandzsír-völgyben

Fotó: Twitter/Foreign Policy
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 31. - 18:18

A Nemzeti Ellenállási Front és a tálibok parancsnokai szerint újraindultak a harcok a Pandzsír-völgy környékén, amely a tálibok uralmával szembeni ellenállás utolsó reménye Afganisztánban.

A hegyvidéki régióval ugyan szórványos a kommunikáció, de egy tálibok ellen harcoló parancsnok a CNN-nek elmondta, hogy a militáns csoport ellen harcoló erőknek sikerült visszaverniük egy tálib támadást.

“A Pandzsír-völgyhöz csatlakozó Khawak-hágó térségében súlyos harcok folynak. Egészen mostanáig nem volt internetünk. Az ellenálló erők Puli Hisarban vannak, és az összecsapások folytatódnak. A táliboknak több száz áldozata van”

– mondta a parancsnok.

A CNN nem tudta azonnal ellenőrizni az áldozatokról szóló állításokat, vagy felmérni a harcok súlyosságát. Hétfőn egy videoüzenetben Maulvi Abdul Khaliq Fateh, a frontvonalban lévő tálib parancsnok elutasította a harcokról szóló korábbi jelentéseket, és azt mondta, hogy bíznak a tárgyalásos megoldásban. Ennek ellenére később a nap folyamán egy tálib forrás megerősítette a harcok újrakezdését.

“Volt egy megállapodás, hogy egyik fél sem fog támadni, de tegnap délről és északról is megpróbáltak támadni és behatolni Pandzsír-völgybe. Szerencsére a NEF erői visszaverték a támadásokat, és felgyújtották néhány páncélozott járművüket. A Gulbaharból érkező tálib erők Charikar városába vonultak vissza”

– mondta Ali Nazary, a tálibellenes Nemzeti Ellenállási Front szóvivője.