Saját maga 3D nyomtatja és süti az ételeket az új robotséf

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 27. - 22:39

A Columbia Egyetem kutatói egy olyan speciális robotséfet hoztak létre, ami képes pillanatok alatt előállítani a mennyei sült csirkét.

Az eszköz alapját képező lézerek segítségével rendkívüli precizitással lehet felhevíteni és megsütni a különféle ételeket, így elképzelhető, hogy a távoli jövőben akár helyettesíthetik velük a séfeket a konyhákban – olvasható az Ars Technica magazin riportjában.

A robotséf milliméteres pontossággal tudja méretre szabni a finomságokat, ezen felül saját maga is képes kinyomtatni 3D printerrel a szintetikus alapanyagokat, amelyeket természetesen szintén laboratóriumi körülmények között növesztettek.

A kütyü által elkészített fogások egyébként esztétikai szempontból egyáltalán nem térnek el a hagyományos ételektől, sőt megfigyelték, hogy bizonyos húsdarabok sokkal ízletesebbnek bizonyultak, és akár az omlósságukat is be lehetett lőni aszerint, hogy éppen milyen típusú csirkehúst választottak alapkomponensként 3D nyomtatás előtt.

Kutatók rájöttek, hogy a kék színű lézerek a legjobbak a húsok belső sütéséhez, míg az infravörös társaik a végső barnuláshoz szükségesek, amellyel szabályozni lehet, éppen mennyire szeretnék ropogóssá változtatni a végterméket.

Nemcsak csirkemellet, hanem hamburgerbe szánt húspogácsát is készítettek, ami ugyanolyan finom lett, így nem tartják kizártnak azt sem, hogy a közeljövőben bonyolultabb ételeket is legyárthatnak majd a robotséffel.

Bármennyire is biztatóak az eddigi kísérletek, egyelőre még ne számítsunk arra, hogy a teleshopban viszontláthatjuk a készüléket, mivel egy nagyon drága technológiáról van szó, nem beszélve arról, hogy a laborban tenyésztett húsok grammonként több ezer dollárba kerülnek.