Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Kitenyésztették a világ első 3D nyomtatott szarvasmarha steakjét

Illusztráció/Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A japán Oszakai Egyetem tudósai 3D nyomtató segítségével létrehoztak laboratóriumi körülmények között egy tökéletes, porhanyós wagyu steaket.

Az egyetem kutatócsapata wagyu marháktól vett őssejtmintákat, ezután inkubálást hajtottak végre rajtuk, majd speciális eljárásokkal zsír-, izom-, valamint érszövetté alakították őket – olvasható az EurekAlert! tudományos magazin riportjában.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A végeredmény egy 5 x 10 milliméter nagyságú húsdarab lett, melynek szerkezete és összetétele tökéletesen megegyezik az eredeti steakével, sőt a zsírtartalma is azonos a természetes máséval.

A tudósok úgy gondolják, hogy a módszer más húsokon is működhet, így nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy a jövőben akár csirkéből vagy sertésből szintén elkészíthetik a 3D nyomtatott ínyenc fogásokat.

A laboratóriumban növesztett húsok az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, idén júniusban például megnyitotta kapuit a világ első laborsteak-étterme Izraelben, míg februárban az Egyesült Államokban is hasonló vendéglátóhelyek létesültek.

Fotó: Oszakai Egyetem

A Szilícium-völgyben található Orbillion Bio is próbálkozott már hasonló, egzotikus húsok előállításával; nekik sikerült olyan fasírtot megalkotniuk, ami kizárólag wagyu marhából, illetve jávorszarvashúsból tevődött össze.