Gondolkodásra képes élő agyat nyomtattak ki 3D printerrel

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 13:52

Amerikai kutatók egy új lézeres technikát próbáltak ki, melynek eredményeképp sikerült 3D nyomtató segítségével élő, funkcionáló egéragyat előállítaniuk laboratóriumi körülmények között.

A mesterséges úton kitenyésztett ganglionok és neuronok két napon keresztül életben maradtak, így kijelenthető, hogy 3D nyomtatással élőlények alapvető szerveit képesek „legyártani” a tudósok – olvasható a Science Daily beszámolójában.

Habár ezekkel a neuronokkal elősegíthetnék a neurodegeneratív rendellenességekkel küzdő páciensek gyógyulását, hiszen ki lehetne cserélni az elhasználódott sejteket, kutatók mégis más célokat tűztek ki maguk elé.

A korszakalkotó technológia szülőatyja, a Concordia Egyetem PhD hallgatója, Hamid Orimi elmondta, főként létfontosságú szervek transzplantációjánál lehet előnyös a 3D nyomtatás, ezáltal lerövidülhetnek a várólisták, hiszen donorok helyett laboratóriumban tenyésztett szervekkel menthetnek életet.

Tudósok abban reménykednek, hogy a mesterséges agysejtek révén előrelendíthetik az orvostudomány bizonyos szakágainak kutatási folyamatait, hiszen ezeket a neuronokat bármikor előállíthatják anélkül, hogy emberi szöveteket kellene boncolást követően beszerezniük.

Ezen felül az állatkísérleteket is lecsökkenthetik, nem beszélve arról, hogy a klinikai tesztek eredményeit szintén pontosíthatják, mivel a 3D nyomtatott sejtek szinte teljesen azonosak az eredeti humán szövetekkel.