Kiderült, mi okozhatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 19. - 13:32

Ausztrál tudósok megfejtették az Alzheimer-kór kialakulásának egyik fő okozóját.

Az idősek körében leggyakrabban előforduló neurodegeneratív betegséget főként az idegsejtek pusztulását okozó amiloid fehérjék idézik elő, amelyek a vér-agy gátat áttörve elszaporodhatnak az agyban, melynek hatására megkezdődhet az időskori elbutulásként is ismeretes demencia, és felbukkanhatnak a hozzá köthető elváltozások.

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatóinak sikerült rájönni egereken végzett kísérletek alkalmával, hogy pontosan miként játszódik le az amiloidok térnyerésének mechanizmusa az agyban – olvasható a PLOS Biology tudományos folyóiratban közzétett publikációban.

“A kutatásunk kimutatta, hogy az Alzheimer-kórral élőkben található mérgező fehérjék a vérben található zsírszállító lipoproteinekből szivárognak az agyba. Ez a vér-agy gát mechanizmus azért jelentős, mert ha le tudjuk csökkenteni a lipoprotein-amiloidok szintjét, és megakadályozzuk a szivárgást, az egy potenciális új gyógymódot jelenthet az Alzheimer-kór és az emlékezetvesztés ellen” – magyarázta John Mamo professzor.

Mamo és kutatócsapata felfedezte, hogy a béta-amiloidok az agyon kívül termelődnek, mégpedig lipoproteinekkel együtt, és kimutatták rágcsálók májában, hogy az ott kiválasztott lipoprotein-amiloidok gyulladást okozhatnak az agyban.

Mivel ezek a szervezet számára toxikus fehérjék célzottan megtámadhatók különféle gyógyszerekkel, illetve speciális étrenddel, ezért esély mutatkozik arra, hogy idővel kezelhetővé váljon az Alzheimer-kór.

Egyelőre még állatkísérletek sora vár a csapatra, ám ha sikerrel veszik az akadályokat, akkor a közeljövőben akár embereken is tesztelhetik terápiáik sokaságának hatékonyságát és biztonságosságát.