Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,351 $

Orbán Viktor: az ellenzéket nem érinti az infláció, dollárban számolnak

Orbán Viktor válaszolt az ellenzék kritikáira a parlamenti ülésen, többek között az inflációról.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Kálmán Olga (DK) azt mondta: egy önálló közgazdaságtani fogalmat neveztek el a miniszterelnökről, az „orbáni inflációt”, amely összeforrt a kormány „kétbalkezes” gazdaságpolitikájával.

Úgy vélte, a kormányfő megint a háborúra, a szankciókra és a DK elnökére fog hivatkozni válaszában, miközben olyan árak vannak Magyarországon, mint sehol máshol Európában. Ez a miniszterelnök öröksége – fogalmazott. Hozzátette: a miniszterelnöknek el kellene ismernie, hogy a kormány felelős az inflációért. Soron kívül Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Orbán Viktor miniszterelnök úgy válaszolt, „az infláció az ellenzéket nem érinti, mert ők dollárban számolnak”. A kormánynak van egy vállalása: az év végére az infláció egy számjegyű lesz, és egymás után hozzák azokat az intézkedéseket, amelyekkel letörik az inflációt – jelentette ki.

Az árak csökkenni fognak

Emlékeztetett: bevezették az árfigyelő rendszert, augusztus elsejétől a most 10 százalékos kötelező akciózást 15 százalékra emelik, és ebben az alapvető élelmiszereknek is benne kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy az árak csökkenni fognak, segítenek az embereknek, ösztönzik a versenyt – hangsúlyozta. Hozzátette: csökkenő pályán van az infláció, ősszel újabb intézkedéseket hoznak, és bár a háború és a szankciók „ellenünk dolgoznak”, ellenszélben is teljesítik a vállalásukat az egy számjegyű inflációról.

Arató Gergely (DK) szerint a válaszból az derült ki, hogy továbbra sincs fogalma a kormánynak, hogyan kezelje az inflációt. Mindez persze a miniszterelnököt nem érinti, a leggazdagabbnak könnyű, de a DK árnyékkormánya ezen változtat, ők nem az árakat, hanem a béreket emelik majd – jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta: a képviselő államtitkár volt egy kormányban, pontosan tudni, hogy a baloldal mit tenne kormányon. Ők áfát emeltek, elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi fizetést, ezért nem engedhető meg, hogy még egyszer elkövessék Magyarországgal szemben, amit egyszer már megtettek – hangsúlyozta.

Fontosak a fiatalok véleménye

Momentum: miért viszik orosz irányba az országot? Tompos Mártom (Momentum) arról beszélt, hogy 2003-ban az emberek döntő többsége Európa mellett szavazott a népszavazáson, egy lépést téve a szovjet múlt elhagyása felé, az orosz észjárás ellen. Az orosz észjárás az államot helyezi előtérbe, a monopolhelyzetekre törekszik – mondta.

Azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért viszi az orosz irányba az országot. Orbán Viktor azt mondta: fontos a fiatalok véleménye, de az túlzás, hogy miközben ő és a parlamentben többen éltek a szovjet világban, a képviselő most elmagyarázza nekik, milyen volt az. Magyarország 2010-ben olyan helyzetben volt, hogy az energia-, a média- és bankszektor nagy része külföldi kézben volt, és azzal a programmal nyertek választást, hogy a stratégiai ágazatokban nemzeti tulajdonra van szükség – idézte fel. Hozzáfűzte: ma ezekben a szektorokban nagyarányú nemzeti tulajdon van, és ez így van jól.

Tompos Márton viszonválaszában közölte: a miniszterelnök egész mást mondott korábban, mint most, cáfolja az évekkel korábban tett kijelentéseit. Hol van az az ember, akinek milliók hittek? – kérdezte.

Az állami üdülők helyzete

Orbán Viktor kiemelte: valóban van egy gondolkodásbeli különbség köztük, a kormánypártoknak ugyanis Magyarország az első. Azt javasolta a képviselőnek, hogy a nyugati átláthatóság tekintetében tanulmányozza a Pfizer-vakcinák ügyét.

MSZP: miért adják el az állami üdülőket? Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, a múlt héten derült ki, hogy több állami ingatlant, üdülőt kívánnak eladni, olyanokat, amelyek évtizedek óta megvannak. Továbbképző, kulturális intézményeket is érintene ez a lépés, ami helytelen lenne – mondta.

Orbán Viktor kiemelte: az állami üdülők közül csak egy-kettőt szabad megtartani, azokat, amelyeknek van történelmi jelentőségük. Inkább az embereknek több fizetést kell adni, hogy tudjanak nyaralni – mondta. Hozzátette: ez más koncepció, és másképp lesz, mint a fiatalkorában volt.

Harangozó Tamás közölte: nem csak üdülőkről van szó, érint egy például rendőröknek, tűzoltóknak, éjjel-nappal bevethető embereknek fenntartott infrastruktúrát, ami azért van, hogy ők egészségesen tudjanak szolgálni. Orbán Viktor kiemelte: megbecsülik a fegyveres állományokat, emelik az ott szolgálók fizetését, és ez a helyes út.

(MTI)

Megint pontokat veszített a Liverpool, a hajrában állt be Szoboszlai

Szoboszlai Dominik a hosszabbításban állt be a West Ham United elleni fordulatos mérkőzésen.

Már nem a Barcelona a második a spanyol bajnokságban

A Barcelona elvesztette a második helyét a spanyol bajnokságban, de lehetséges, hogy csak ideiglenesen.

6,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japánt

A japán Bonin-szigeteket rázta meg egy erősebb földrengés, amiről az Egyesült Államok Geológiai Szolgálat, az USGS is beszámolt.