Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,784 $

Gombamód szaporodik a nyilvántartásba vett pártok száma

A Nemzeti Választási Bizottság folyamatosan bővíti a nyilvántartásba vett pártok és jelölőszervezetek listáját a június 9-i választásokra készülve.

...svg content...Fotó: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 15-én. MTI/Bruzák Noémi
Belpolitika

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A kampány és az ajánlásgyűjtés kezdetét követően az új jelöltek és szervezetek sorra jelentkeznek a június 9-i választásokra. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) legutóbbi döntése értelmében több új szervezetet is nyilvántartásba vett, köztük olyanokat is, mint a Sárkányhajó Kulturális és Sport Egyesület, a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete és a Regélő Hagyományőrző Egyesület, számolt be róla az Index.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az Európai Parlamenti választásra már 35 pártot, az önkormányzati választásra 520 jelölőszervezetet, míg a nemzetiségi választásra 101 szervezetet vettek nyilvántartásba. Ez jelentős növekedés a 2019-es adatokhoz képest, amikor az EP-választásra 28 párt, az önkormányzati választásra 341, a nemzetiségi választásra pedig 114 jelölőszervezetet regisztráltak. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

A jelöltek és jelölőszervezetek május 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat, míg a listaállítás határideje május 7-e. Az EP-választáson való részvételhez egy pártnak legalább 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie május 3-ig, ami jelentősen leszűkítheti majd az egymással valóban versengő pártok körét, a helyi önkormányzati választásokon azonban a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján határozzák meg.

A polgármester-választáson a jelölteknek százezer alatti lakosságú településeken legalább háromszáz, százezernél több lakosú helyeken pedig legalább ötszáz ajánlást kell gyűjteniük.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.