Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,760 $

1972-ben megjósolták, hogy a 21. század közepére kipusztulhat az emberiség

Egyelőre úgy tűnik, az MIT tudósainak előrejelzései helytállóak voltak, így jó úton haladunk afelé, hogy hamarosan búcsút intsünk eddig elért eredményeinknek és civilizációnknak.

...svg content...Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Motherboard magazin beszámolójából kiderült, az 1972-ben elkészített tanulmány sokkal aktuálisabb nem is lehetne, mint ma, amikor az emberiség a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a környezetszennyezés problematikájával küzd.

A Yale Journal of Industrial Ecology tudományos folyóiratban ötven éve közzétett kutatásban arról írtak a tudósok, hogy 2040-re összeomolhat az emberi civilizáció abban az esetben, ha folytatódik a nem megújuló energiaforrások kontrollálatlan kitermelése és az üzleti szempontok előtérbe helyezése a környezetvédelemmel szemben.

Az MIT kutatócsapata az alapján állította fel elméletét, hogy milyen tendenciákat mértek az 1970-es években, illetve miként változhat az ipari termelés és a gazdaság infrastruktúrája a későbbi évtizedekben.

Gaya Herrington, a tanulmány újbóli felfedezője elmondta, kíváncsiságból nézett szét a korábban publikált dokumentumok között, mivel felkeltették érdeklődését a régebbi tanulmányok, melyek saját szakterületéhez, a dinamikai rendszeranalízishez tartoznak:

„Azt szerettem volna megtudni, régen milyen empirikus adatokkal dolgoztak a szakemberek, végül rábukkantam az 1970-es évek egyik kutatására, amiben sokkoló jóslatokat tettek.”

Herrington hozzátette, az összeomlás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az emberiség teljesen kipusztul, sokkal inkább arról van szó, hogy leáll a gazdasági és ipari fejlődés, amit egy életminőségbeli romlás követhet, melynek hatására korlátozva lehet például az élelmiszerek előállítása.

Több mint 300 embert temetett maga alá a föld Pápua Új-Guineában

Újabb természeti katasztrófa történt, ezúttal Pápua Új-Guineában, aminek következtében több mint 300 embert temetett maga alá a föld.