Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,20 Ft
Euró
394,87 Ft
Font
467,76 Ft
Bitcoin
69,532 $

A mesterséges intelligencia adta vissza a beszédkészségét egy afáziás férfinak

Igaz ehhez egy gép segítsége is kell, ám így is sokkal gördülékenyebb a kommunikációja, mint korábban.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem idegsebészekből és mesterséges intelligencia specialistákból álló csapata több éven át tartó munkát követően egy MI-alapú gép segítségének köszönhetően sikeresen visszaadta egy sztrókon átesett férfi beszédkészségét.

Az eszköz 128 elektródából áll, és a páciens bal agyféltekéjéhez rögzítették, olyan régiók fölé, amelyekről ismert, hogy létfontosságúak a beszéd kapcsán. Ezt egy számítógépes rendszerhez csatlakoztatták, ami lényegében lefordítja azt az idegi aktivitást, amely kiadná a „parancsot” az arc és a hangszalag izmainak a beszédhez. Soron kívül Havas Henrik az ATV-botrányról: az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert

A szoftvert mindazonáltal is be kellett tanítani, hiszen alapból mindössze néhány kifejezést ismert. A tréning során a páciensnek meg kellett próbálnia kimondania a szavakat, hogy a rendszer megtanulja megfelelő módon lefordítani az agyi tevékenységet.

A technológia érdekessége, hogy a férfi sztrókja előtt angolul és spanyolul is beszélt. Bár angolul később tanult meg, az agyi interfész anélkül képes volt felismerni, hogy melyik nyelven próbál szavakat kiejteni, hogy azt előre beprogramozták volna.

A rendszer 88%-os pontosságot mutatott annak megállapításában, hogy a férfi mikor beszélt spanyolul és mikor angolul, és 75%-os eredményt ért el a szavak dekódolásában. A kutatók szerint ez elég ahhoz, hogy megfelelő minőségű beszélgetést folytasson – írja a MedicalXpress.