Egyre savasabbak az óceánok, 25 éven belül kipusztíthatják az emberiséget

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 26. - 06:30

Kutatók egészen pesszimista képet festettek a jövővel kapcsolatban, kiderült ugyanis, hogy a tengerek és óceánok savassága drasztikusan változott, ami két évtizeden belül globális élelmiszerellátási problémákat idézhet elő.

Az Edinburghi Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy olyan metódust, amivel megtisztíthatják a vegyi anyagoktól burjánzó természetes eredetű vizeket, mivel rájöttek, hogy még minimális savkoncentráció-emelkedéssel is felborulhat az óceánok ökoszisztémája.

A savasság következtében a tengerben élő különböző planktonok és korallok egyszerűen feloldódnak, így nem marad táplálék a magasabb rendű létformák számára, ami súlyos katasztrófához vezethet. Mivel a halak szintén ezeket az élőlényeket fogyasztják, így nem marad más táplálékforrásuk, és kipusztulhatnak, így az emberiség is érintett lehet, hiszen a halászoknak nem lesz mit kifogniuk.

A fejlődő országokban mindezekből kifolyólag radikálisan megváltozhat az élelmiszer-ellátottság, a tengerből származó termékeknek búcsút inthetnek, amivel több mint hárommilliárd ember élete mehet tönkre – írta a Futurism magazin.

A klímaváltozás már kimutatta foga fehérjét, ami az óceánokra kifejtett negatív hatását illeti, mivel több ízben is bebizonyosodott, hogy nemcsak a tengervízszint, hanem az átlaghőmérsékletük szintúgy jelentősen megemelkedett, amit már lehetetlen visszafordítani.

Egyetlen bökkenője az egészen negatív jóslatoknak, hogy nehéz pontosan megmérni a világ különböző pontjain található óceánok kitettségét, ezért a bolygón más és más intenzitással mehetnek végbe a folyamatok, amelyeket körülményes feladat valós időben mérni.

Ha szerencsénk van, időt nyerhetünk azzal, ha nemzetközi egyezményekkel kvótákat szabunk ki és megállítjuk a helyzet súlyosbodását, rossz hír azonban, hogy erre egyáltalán nem mutatkozik igény a nagyhatalmak részéről.