Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,20 Ft
Euró
394,87 Ft
Font
467,76 Ft
Bitcoin
69,532 $

Elon Musk az AI jövőjéről: „valószínűleg egyikünknek sem lesz munkája”

A techmilliárdos szerint egyszer eljön az idő, amikor már nem kényszerből, hanem hobbiból kell csak dolgoznia az embereknek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Elon Musk egy csütörtöki techkonferencián felszólalva beszélt arról, hogy az AI térhódításával egyszer eljutunk majd odáig, hogy nem lesznek munkahelyek, így az embereknek nem lesz munkája. Ez azonban egyáltalán nem rossz dolog, hiszen a kényszerű munkavégzés helyett a munkahelyek opcionálisak lesznek.

Musk a Yahoo Finance szerint a konferencián az AI jövője kapcsán úgy fogalmazott: Soron kívül Havas Henrik az ATV-botrányról: az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert

„Ha olyan munkát akarsz végezni, ami egyfajta hobbi, úgy dolgozhatsz. De a mesterséges intelligencia és a robotok bármilyen árut képesek lesznek legyártani és bármilyen szolgáltatást is képesek majd nyújtani, amit csak szeretnél.”

Ugyanakkor Musk rámutatott, ez a forgatókönyv kizárólag akkor működhetne, ha „egyetemes magas jövedelem” lenne. Noha részleteiben nem tért ki erre, annyi biztos, hogy nem az egyetemes alapjövedelemre gondolt.

Noha e fentebb lefestett jövőkép rendkívül csábítóan hangzik, Musk azt is megosztotta, milyen félelmei vannak az AI kapcsán: elmondása szerint a legnagyobb félelme maga az AI, majd Iain M. Banks Kultúra-könyvsorozatát idézte, mely egy fejlett technológia által irányított társadalom utópisztikus fikciós szemlélete: Musk szerint ez a legrealisztikusabb és a legjobb elképzelés a jövőbeli mesterséges intelligenciáról.