Komoly bajba került Észak-Korea, a fegyverkezés helyett a gazdaság felélesztését célozták meg

MTI/AP/KCNA via KNS
not image

Kulcsár Péter

2021. július 8. - 13:02

Kim Dzsongun több katonai vezetőt is visszahívott pozíciójából, és több civilt rakott be magas posztokra, ami annak a jele, hogy a jövőben sokkal inkább a gazdaságra szeretne összpontosítani a diktátor.

Múlt héten személyi változásokat jelentett be az észak-koreai pártvezetés, az elmúlt években még egyszer sem történt ekkora átalakítás – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Szakértők feltételezései alapján arra lehet következtetni, hogy azok távozhattak, akiket Kim Dzsongun a koronavírus-járvány és a lezárások miatt kialakult gazdasági krízis és élelmiszerhiány felelősének tart.

Elemzők úgy gondolják, a jelenlegi átalakítás főként a hadsereg képviselőit érintheti, akik háttérbe szorulhatnak, ennek ellenére azonban a katonaság még mindig uralja az észak-koreai államvezetést, ez pedig hosszú távon változatlan maradhat, így a módosítás csak átmeneti jellegű.

Kim Dzsongun akár fel is függesztheti rövid időre az ország nukleáris programját, így helyette a gazdasági problémák megoldására fókuszálhatnak. Az észak-koreai diktátor júniusban az új ötéves terv részletezésekor kitért arra, hogy az élelmiszerellátási válsággal kezdeni kell valamit, amit a covid-járvány és a tájfunok okoztak.

Észak-Koreában hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak az egészségügyi hatóságok, viszont rendkívül szigorú járványügyi megelőző és korlátozó lépéseket vezettek be.

Más szakértők meg vannak győződve róla, hogy Kim Dzsongun valószínűleg azért szorított háttérbe több vezetőt, hogy azok ne fenyegessék teljhatalmát, egyesek szerint a háttérben akár mozgolódások is lehetnek, sokan ugyanis le szeretnék váltani őt.