Clouds
21 Budapest
Dollár
359,67 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
433,33 Ft
Bitcoin
23,550 $

Nagy lehet a baj Észak-Koreában, Kim szerint „súlyos probléma” merült fel a járvány elleni harcban

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (b3) a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én. Az ülésen Kim megrótt számos vezetõ párttisztviselõt, leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több vezetõjét a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért. MTI/EPA/KCNA/KCNA
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője szerint „súlyos incidens” történt, amely veszélybe sodorta a nemzet járvány elleni harcát és az emberek biztonságát.

Kim az országot irányító állampárt, a Munkáspárt legutóbbi politikai találkozóján fogalmazott így, valamint azzal vádolta meg a vezető tisztviselőket, hogy nem teljesítették a kötelezettségeiket a járvány elleni harc terén – írja az észak-koreai KCNA alapján a Yonhap hírügynökség.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Mint a KCNA fogalmazott, a tisztviselők megtagadták a párt legfontosabb döntéseit, amelyet a nemzeti vészhelyzet alatt a járvány elleni harc érdekében hoztak, ezáltal pedig súlyos incidenst okoztak, ami veszélyt jelent az emberek biztonságára.

A KCNA nem számolt be arról, hogy egészen pontosan mi lehetett ez a súlyos incidens, csak találgatni lehet, hogy egészen pontosan mi történhetett. Észak-Korea már régóta büszkén állítja, hogy még nem tette be a lábát hozzájuk a vírus, Kim beszéde azonban arra utal, hogy ez a siker is megszakadt.

A New York Times beszámolója szerint a krízishelyzetet előidéző incidens viszont annyira súlyos volt, hogy a fél pártvezetést kicserélte a legfelsőbb vezető. Az amerikai napilap tudósításából inkább az derül ki, hogy a pártvezetőkön Kim azt kérte számon, hogy nem hoztak preventív intézkedéseket a járvány megelőzésére.

Kim Dzsongun azt is kijelentette, hogy lesznek „jogi következményei” a tisztviselők hanyagságának, amely Észak-Korea esetében a legdrasztikusabbat, a kivégzést is jelentheti. Ezen belül már Kim fantáziájára van bízva, hogy nyilvános kivégzést rendez vagy csendben elintézi a (most már korábbi) partvezetőket.

Észak-Korea problémáit tetőzi az is, hogy tavaly a járvány elkerülése érdekében lezárták a Kínával közös határukat, amelyen elsősorban a kereskedelem zajlott. Ennek következtében mindenből hiány alakult ki, súlyos élelmiszerválsággal néz szembe a zárt kommunista diktatúra.

Kim Dzsongun egészsége kapcsán is eltérő jelentések szoktak napvilágot látni, nemrégiben valamennyi elemzőnek feltűnt, hogy a vezető jelentősen fogyott: nem tudni azonban, hogy ennek betegség az oka vagy inkább csak fogyókúra.

Az állampárt pedig kétségbeesésében mindent megtesz, hogy az emberek a válság ellenére ne legyenek elégedetlenek és ne rokonszenvezzenek a nyugattal, így például betiltottak bizonyos hajviseleteket és a szűk farmert is.