Kim Dzsongun elismerte, hogy bajba került Észak-Korea, népe ugyanis éhezik

MTI/EPA/KCNA
not image

Kulcsár Péter

2021.június.16 - 11:25

A távol-keleti ország vezetője lényegében beismerte, hogy éhezik a lakosság, ezért valamit tenniük kell annak érdekében, hogy elkerüljék a humanitárius krízist.

A Reuters hírügynökség tudósításából kiderült, hogy a diktátor az új ötéves terv részleteinek ismertetésekor tért ki arra, hogy súlyos élelmiszerellátási fennakadások alakultak ki Észak-Koreában, amit a világjárvány és a tájfunok is felerősítettek.

Az országban eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-beteget sem találtak, ami főleg annak köszönhető, hogy az egyébként is izolációiban létező államot minden eddiginél jobban elszigetelték a külvilágtól.

Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt központi bizottságával folytatott megbeszéléseket arról, milyen lépéseket kellene végrehajtaniuk a közeljövőben a szituáción való enyhítés kapcsán.

A vezető úgy gondolja, az észak-koreai gazdaság összességében erősödött 2021 első felében, amit bizonyít, hogy a termelés 25 százalékkal nőtt éves alapon, ugyanakkor komoly eltérések mutatkoztak az előző ötéves tervtől, egyik fő problémaforrásként az élelmiszerellátási gondokat hozta fel a vezető.

Észak-Korea gazdaság évek óta a csőd szélén táncol, amiben szerepet játszott a rossz irányítás, valamint a nyugati országok által kivetett gazdasági szankciók, a koronavírus-járvány pedig az utolsó szög lehetett a koporsóba.