Észak-Korea továbbra is járványmentes, nem jelentettek egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem

MTI/EPA/KCNA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 15. - 09:16

Közel 30 ezer állampolgáron már elvégezték a szükséges covid-teszteket, ám eddig egyetlen embernél sem azonosították a pandémiát okozó vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy Észak-Koreában összesen 29 615 darab mintavételezés után sem találtak koronavírus-fertőzöttet, ami a helyi hatóságok szerint annak az eredménye, hogy tökéletesen védekeztek a kórokozóval szemben.

Az NK News értesülései szerint május 28. és június 3. között 710 állampolgárt vizsgáltak meg, közülük 141-nél tapasztaltak influenzához hasonló tüneteket, valamint légúti megbetegedéseket, más rendellenességet viszont nem mutattak ki.

A WHO már hónapok óta képtelen hozzájutni a kórházi adatokhoz, mint ahogyan a karantén-intézkedéseket sem tudják nyomon követni, mivel az erről szóló információkat Észak-Korea 2020 decembere óta nem közli.

A hírek azután érkeztek, hogy a WHO Covax-programja révén az Észak-Koreának szánt 1,7 millió adag AstraZeneca-vakcina szállítmány esetében újabb késés történt, mivel az országban nincsenek felkészülve az oltóanyag megfelelő fogadására és tárolására, ezért halasztások sorára lehet számítani a jelenlegi csúszást követően is.

A kezdeményezést lebonyolító szövetség, a Gavi múlt hónapi közleménye szerint az észak-koreai hatóságokkal továbbra is szoros kapcsolatban vannak, ám arról egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni, hogy mikorra oldódhat meg a disztribúciós krízis.

Mindeközben a kommunista pártvezetés értékelte az Egészségügyi Világszervezet iniciatíváját, egyúttal élesen kritizálták a vakcinanacionalizmust, amivel úgy gondolják, hogy a nyugati államok kisajátíthatják maguknak a védőoltások nagy részét, ellehetetlenítve azt, hogy a rászoruló országok számára maradjon elegendő mennyiségű oltóanyag.