Észak-Korea továbbra is állítja, hogy egyetlen koronavírusos eset sem volt az országban

A kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetõk bronzszobraihoz hoznak virágot emberek Kim Ir Szen születésének 109. évfordulója alkalmából Phenjanban 2021. április 15-én. MTI/AP/Dzson Csol Dzsin
not image

Borbély Fanni

2021.május.11 - 13:50

Több mint egy éve tart a világjárvány, de a hivatalos észak-koreai koronavírusszám továbbra is nulla – derül ki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) benyújtott legutóbbi helyzetjelentésből.

Észak-Korea azon kevés országok egyike, amely egyetlen koronavírusos esetet sem jelentett, amely a világjárvány kezdete óta már világszerte több mint 159 millió embert fertőzött meg.

A WHO legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a helyzet az elszigetelt országban – amely a koronavírus-válság idején csak még inkább elzárkózott – nem változott. Április utolsó hetében 751 embert teszteltek koronavírusra Észak-Koreában, közülük mintegy 139-en mutattak koronavírusszerű tüneteket, mégis kiderült, hogy a rettegett vírus helyett “influenzaszerű” betegségben vagy “súlyos akut légúti fertőzésben” szenvedtek.

Phenjan saját bevallása szerinti kiemelkedő teljesítményét azonban a járvány kezdete óta többször is megkérdőjelezték különböző felek, köztük magas rangú dél-koreai tisztviselők, akik szerint az ország inkább az esetek elrejtésére összpontosított, mintsem a vírus elleni tényleges küzdelemre.

Ezek az állítások természetesen felháborodott választ váltottak ki az országban, múlt héten például az állami Rodong Sinmun újság állította azt, hogy Dél-Korea esetleg szándékosan próbálta meg behurcolni a vírust az országba. A Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának hivatalos kiadványaként működő lap arra szólította fel a polgárokat, hogy tartsák magukat távol a Dél által készített propagandalapoktól, azt sugallva, hogy azokon rajta lehet a koronavírus – írja az RT.

“Még akkor is, ha a szélben szálló furcsa tárgyakkal találkozunk, inkább a rosszindulatú vírus lehetséges terjedési útvonalának kell tekintenünk őket, mint természetes jelenségnek” – írta az újság, arra buzdítva az olvasókat, hogy “gondolkodjanak és mozogjanak” az ország koronavírus-szabályainak megfelelően.