Észak-Korea szerint a vakcina “nem csodaszer”, hosszadalmas harcra figyelmeztetnek

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára megnyitja a pártértekezletet Phenjanban 2021. április 7-én. MTI/EPA/KCNA/KCNA
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 13:19

Észak-Korea állami médiája kedden a koronavírus elleni hosszadalmas küzdelemre figyelmeztetett, mondván, a globális gyógyszergyártók által kifejlesztett vakcinák “nem bizonyulnak univerzális csodaszernek”.

Az ország hivatalosan még mindig nem erősített meg egyetlen fertőzést sem, bár dél-koreai tisztviselők szerint nem zárható ki a járvány kitörése, mivel Észak-Koreának kereskedelmi és személyközi kapcsolatai is voltak Kínával, mielőtt tavaly év elején lezárta a határait.

A Rodong Sinmun, a jelenleg kormányzó Munkáspárt hivatalos lapja szerint a világjárvány a vakcinák kifejlesztése ellenére egyre csak súlyosbodik. “A különböző országok által versenyszerűen bevezetett új koronavírus elleni vakcinákat egykor az emberiség reménysugarának tekintették, amely véget vethet a félelmetes betegség elleni küzdelemnek” – tette hozzá a lap.

“A számos országban kialakult helyzet azonban egyértelműen bizonyítja, hogy a vakcinák soha nem jelentenek univerzális csodaszert” – fogalmazott a szervezet, idézve a tengerentúlon előforduló új esetek növekvő számáról szóló híreket és a felmerülő biztonsági aggályokat.

Arra szólította fel az embereket, hogy készüljenek fel egy elhúzódó világjárványra, “elkerülhetetlen valóságnak” nevezve azt, majd a vírusellenes intézkedések szigorítására és a Kim Dzsongun, továbbá pártja iránti lojalitás erősítésére irányuló erőfeszítésekre szólított fel.

Észak-Korea várhatóan az év első felére közel kétmillió adagot kap az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájából a COVAX megosztási program keretében, a múlt hónapban azonban Edwin Salvador, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) északi képviselője a dél-koreai média szerint a GAVI szövetségre hivatkozva közölte, hogy a szállítmány késni fog az ellátási hiányosságok miatt.

A Reutersnek adott kommentárjában Salvador azt mondta, hogy Észak-Korea teljesíti a vakcinák átvételéhez szükséges technikai követelményeket, de nem részletezte azokat. A GAVI szövetség, amely a WHO-val közösen vezeti a COVAX-ot, nem válaszolt azonnal a kommentárra irányuló megkeresésekre.