Plutóniumra utaló jeleket lát Észak-Koreában az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve

Észak-Korea, 2019. szeptember 11. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. szeptember 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) egy nagy méretű rakéta-sorozatvető tesztelésén egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen. MTI/EPA/KCNA/KCNA
not image

Borbély Fanni

2021.június.10 - 18:04

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve arra utaló jeleket fedezett fel, hogy Észak-Koreában újrafeldolgozási munkálatok folynak, amelyek célja a kiégett reaktorok fűtőanyagából a nukleáris fegyverekben felhasználható plutónium leválasztása.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) azóta nem volt bejárása a titokzatos államba, hogy Phenjan 2009-ben kiutasította ellenőreit. Az ország ezután folytatta atomfegyverprogramját, és hamarosan újraindította a nukleáris kísérleteket, legutóbb pedig 2017-ben tesztelt atomfegyvert.

A bécsi székhelyű NAÜ most távolról, főként műholdfelvételek segítségével figyeli az észak-koreai tevékenységeket a helyszíneken, köztük a fő nukleáris komplexumban, Jongbjonban.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója az ügynökség 35 országot tömörítő kormányzótanácsának ülésén tartott negyedéves jelentésében elmondta, hogy a legutóbbi ülésen tett jelentése óta továbbra is gőz szivárgott ki a phenjani újrafeldolgozó laboratóriumot kiszolgáló üzemből.

“A radiokémiai laboratóriumot kiszolgáló gőzüzem továbbra is működik azóta, hogy márciusban utoljára nyilatkoztam az igazgatótanácsnak. Ennek a működésnek az időtartama megfelel a Radiokémiai Laboratórium újrafeldolgozási kampányához szükséges időintervallumnak. Azonban nem lehet megerősíteni, hogy újrafeldolgozás zajlik a területen”

– mondta beszédében Grossi.

Az elmúlt három hónapban nem volt jele annak, hogy Észak-Korea fő, 5 megawattos, Jongbjonban lévő reaktora – amelyről széles körben úgy vélik, hogy fegyverekhez való plutóniumot állít elő –, működésbe lépett volna. A NAÜ korábban azt mondta, hogy valószínűleg 2018 decembere óta nem volt használva.

Egyelőre arra utaló jelek sincsenek, hogy az egy dúsítóüzemnek vélt jongbjoni létesítmény működött volna – tette hozzá –, és úgy tűnik, hogy egy ottani kísérleti könnyűvizes reaktorban folytatódnak a belső építési munkálatok.

Grossi azonban hozzátette, hogy “folyamatos tevékenységre utaló jelek” vannak egy Phenjan mellett található, Kangszon nevű létesítményben, amely potenciális dúsítóüzemként keltett feltűnést az ügynökségnek – írja a Reuters.