WHO: A koronavírus elleni vakcinák “hamis biztonságérzetet” adnak

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója beszédet mond a lyoni WHO-akadémia avatóünnepségén 2021. szeptember 27-én. MTI/EPA/REUTERS POOL/DENIS BALIBOUSE/POOL
not image

Borbély Fanni

2021. november 26. - 07:15

A WHO vezetője nehezményezte, hogy még mindig nagyon sok ember hiszi azt, hogy ha beoltatja magát, akkor semmi más óvintézkedést nem kell tennie a vírus ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője arra figyelmeztetett, hogy a globális koronavírus-járvány még egyáltalán nem ért véget, egyesek hiába ringatják magukat abban a tévképzetben, hogy az oltással egy csapásra minden megoldódik. A szervezet vezetője kiemelte, nagyon veszélyes, hogy az emberek “hamis biztonságérzetet” teremtenek maguknak az oltás után – írja az Al Jazeera.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a vakcinák nyújtotta “hamis biztonságérzettől”, valamint az emberek hozzáállásáról a járvánnyal kapcsolatban.

“Sok országban és közösségben aggódunk amiatt a hamis biztonságérzet miatt, hogy a vakcinák véget vetettek a világjárványnak, és hogy a beoltott embereknek nem kell más óvintézkedéseket tenniük. Az oltások életeket mentenek, de nem akadályozzák meg teljesen a fertőzést. Az adatok azt mutatják, hogy a delta variáns megjelenése előtt a vakcinák körülbelül 60 százalékkal csökkentették a terjedést – a deltával ez körülbelül 40 százalékra csökkent”.

Kiemelte továbbá, hogy a delta variáns térnyerése olyan mértékű volt, hogy szinte teljesen kiszorította a többi variánst, köztük az eredeti vuhani vírust is. A főigazgató rámutatott, mindenkinek be kell oltatnia magát, nem csupán saját egészsége érdekében, hanem azokért is, akik hevesebben reagálhatnak a vírusra, ami miatt akár életüket is veszthetik a fertőzésben.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A főigazgató ajánlása szerint továbbra is szükséges a maszkhasználat, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, valamint a távolságtartás. Meglátása szerint az európai emberek visszatértek a járvány előtti szintre, annak ellenére, hogy a járvány brutálisan berobbant a régióban, a kórházak pedig már nem látnak ki a munkából, olyan sok a fertőzött.