Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Karikó Katalin megosztotta meglátásait a járvány végével kapcsolatban

Karikó Katalin, Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, és a BioNTech alelnöke most megosztotta meglátásait a koronavírus-járvány várható végdátumáról, de beszélt az általuk kifejlesztett oltóanyagról is.

...svg content...Twitter/Forbes
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Karikó Katalin a Hír TV-nek adott interjújában úgy fogalmazott, igazán hálás minden díjért, melyet neki ítéltek, azonban számára nincs fontosabb az emberek elismerésénél, hiszen évekig nélkülöznie kellett a dicsérő szavakat.

A friss Széchenyi-díjas szakember beszélt az általa kifejlesztett technológiáról is, mRNS-ről, s megosztotta, maga a technológia már évek óta rendelkezésre állt, csupán arra volt szükség, hogy a kínaiak által szekvenált adatokat megkapják. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Karikó Katalin elmondta, az mRNS-technológiát már több mint tíz éve fejlesztették ki, és használják különböző terápiás célokra, ahogyan a Moderna is, a vállalat ugyanis 2018-ban tesztelte először a technológiát, mikor 200 influenzás személyen tesztelték azt.

A magyar kutató emlékeztetett, az mRNS-technológia rendelkezésre állt, sőt több klinikai fázisban is tesztelték, többek között szívinfarktus utáni kezeléseknél, a cukorbetegek lassan gyógyuló sebeinél, és ellenanyag-termelésre is kipróbálták már a fejlesztést.

Karikó Katalin folyamatosan követi az oltásokat, leginkább az Egyesült Államokban, hiszen jelenleg is ott él. Örvendetesnek nevezte a tényt, hogy már több mint 100 millió adag oltóanyagot adtak be a Pfizer/BioNTech vakcinájából, s Karikó kiemelte, az enyhe mellékhatások, mint a fejfájás, enyhe láz, csupán annak a jele, hogy az oltóanyag dolgozik a szervezetben.

A magyar kutató kitért a manapság egyre nagyobb visszhangot kapott AstraZeneca oltóanyagról is, s jelezte, a szakemberek véleménye szerint nem áll fenn a veszélye a vérrögképződésnek, ám kiemelte, nem a számok mutatják a valódi eredményt, hanem a kontrollcsoport –írja az Infostart.

Karikó Katalin egy égető kérdést is megválaszolt: a koronavírus új mutációi ellen ugyanis szintén hatékony a Pfizer/BioNTech oltóanyag, ám bizonyítottan a brit és a brazil variáns ellen bevethető, a dél-afrikai variáns ellen egyelőre 30 százalékkal kisebb védelmet képes csak biztosítani.

Karikó úgy véli, meglehet, még évekig nem lesz szükség emlékeztető oltásra, de ez csak az idő múlásával fog kiderülni. Mint ismeretes, a már beoltott személyeknél nem tapasztaltak újrafertőződést, ám az emlékezősejtek száma magas az oltás után, a vírusoknak pedig van egy trükk a tarsolyukban, mellyel csökkentik ezen sejtek számát.

A koronavírus-járvány végével kapcsolatban Karikó Katalin úgy fogalmazott, legkorábban 2021-ben érhet véget a pandémia, s jelezte, Amerikában a nyár végéig minden ember be lesz oltva – aki kéri a vakcinát –, reményei szerint pedig hasonló tendencia alakul majd ki hazánkban és Európában is.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.