Vizsgálja az európai gyógyszerhatóság az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcinát

Illusztráció/MTI/Mészáros János
not image

Kulcsár Péter

2021. december 3. - 14:35

A Valneva koronavírus elleni kifejlesztett vakcina hagyományos módszerrel, elölt vírusrészecskéket felhasználva erősíti meg az immunrendszert.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleménye szerint megkezdték a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett előzetes klinikai tesztek eredményeire alapuló szakvizsgálatokat a szóban forgó Valneva-vakcinán.

A tanulmányok eddig azt mutatják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik az általa okozott koronavírus-betegség elleni védekezést.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a Valneva VLA2001 kódjelű vakcinájának hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat.

A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához – írta az MTI.

A Valneva egyébként vegyileg inaktivált vírusból állította elő a védőoltást – ez a technika már megközelítőleg 70 éve ismert, az influenza elleni vakcinák többségénél, illetve a gyermekkori védőoltások nagy részénél is ezt alkalmazzák.