Mutációk ellen is véd a Valneva hagyományos koronavírus-vakcinája

Illusztráció/MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. október 18. - 15:16

Ígéretes eredményekkel végződött a Valneva biotechnológiai vállalat mutációk ellen is hatékony koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelése.

A francia Valneva hagyományos, inaktivált SARS-CoV-2 alapú covid-vakcinája (VLA2001) a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában kiválóan szerepelt: mind a semlegesítő antitest-titer, mind a kiváltott T-sejt válasz tekintetében hatékonynak bizonyult a 30 éves és idősebb felnőtteknél – adta hírül Facebook-oldalán a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője és kutatóorvosa.

Letoha Tamás hozzátette, a vakcina által kiváltott T-sejt válaszok azt mutatták, hogy a VLA2001 széles antigén-specifikus antivirális T-sejteket indukált, amelyek nemcsak a tüskefehérje, de a vírus egyéb régióira is (nukleokapszid [45,9%] és membrán régiók [20,3%]) specificitást mutattak.

Ami kiemelendő, hogy a tüskefehérjén túli régiók elleni immunitás szinte mindig hiányzik a csak tüskefehérje specifikus oltóanyagoknál, ezért a Valneva hagyományos, inaktivált vírus alapú oltóanyaga a tüskefehérje mutánsok ellen különösen fontos lehet – írta a szakember.

A VLA2001 oltóanyag tolerálhatósági profilja szignifikánsan kedvezőbb volt, mint az összehasonlítás képző AstraZeneca vakcináé. Mindez azt jelenti, hogy a Valneva hagyományos módszerekkel előállított készítménye hatékonyabb lehet az mRNS alapú oltónayagoknál, továbbá mutációkkal szemben is kellő védelmet nyújthat.