Az USA gyorsítani akarja az F-16-os vadászrepülőgépek leszállítását Tajvannak

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 21. - 15:00

Az Egyesült Államok keresi a módját annak, hogyan lehetne felgyorsítani az új építésű F-16-os vadászrepülőgépek leszállítását, hogy így megerősítse a tajvani légierőt.

Amerikai tisztviselők szerint ez azért lenne fontos, hogy így Tajvan reagálni tudjon arra, amit Washington és Tajpej a kínai hadsereg növekvő megfélemlítésének tekint. Azonban még mindig nem találták meg a megfelelő módszert ahhoz, hogyan gyorsítsák fel a Lockheed Martin által gyártott és új képességekkel felszerelt Block 70-es F-16-osok leszállítását, egyelőre 2026 vége a kitűzött dátum.

A Block 70-es repülőgépek a legújabb F-16-os konfigurációnak számítanak, amik új avionikával, modernizált pilótafülkével és továbbfejlesztett hajtóművel rendelkeznek, illetve hihetetlen manőverező képességeik vannak, amelyek a levegő-levegő harcban és a levegő-föld elleni támadásban kiválóak.

Tajvan kormánya bizalmasan fejezte ki az amerikai kormánynak a gyorsabb szállítás iránti kívánságát, mivel a tervek szerint Ázsia egyik legnagyobb F-16-os flottáját állítaná fel a jóváhagyott 8 milliárd dolláros üzlet keretében. Így 66 újonnan épített F-16 C/D Block 70 típusú repülőgépet vennének át, ezzel pedig több mint 200 F-16-osa lehetne a szigetországnak 2026-ra. 

Közben a légierő repülőgépeket vet be az egyre agresszívabb kínai katonai repülések elfogására, mivel Kínát dühíti az USA és Tajvan között fennálló védelmi kapcsolat, ez pedig fokozta a katonai és diplomáciai nyomást a szigetre, amelyet “szent” kínai területnek tartanak.

Az Al Jazeera cikkéből kiderül, hogy a kínai nyomás hatására Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen a fegyveres erők modernizálását helyezte előtérbe, amelyek jól felfegyverzettek, mégis eltörpülnek Kína hadseregének méretei mellett. 2020-ban például a tajvani légierő legalább 2972 alkalommal vetett be repülőgépeket kínai gépek ellen, ami 905 millió dollárnak megfelelő költséggel járt.