Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Az USA nővérszövetsége szerint korai volt beszüntetni a kötelező maszkhasználatot

Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb, ápolókat és nővéreket tömörítő egyesülete úgy gondolja, a Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) elhamarkodott döntést hozott, amikor feloldották a maszkviseléssel kapcsolatos szabályokat.

A The New York Times riportjából kiderült, hogy a Nemzeti Nővérszövetség (NNU) ellenzi a CDC határozatát, mely szerint a beoltott amerikai állampolgárok bárhová mehetnek maszk nélkül.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Az amerikai üzletek többségében már szinte sehol sem kötelező maszkot viselniük a vásárlóknak, mint ahogyan az éttermekben és a bárokban sem muszáj felhúzni az arcvédőt, csupán azoknak javasolják, akik hajlamosabbak lehetnek a koronavírussal való megfertőződésre, esetleg nem kapták még meg a védőoltást.

Bonnie Castillo, az NNU ügyvezető igazgatója hivatalos közleményében arról írt, a CDC lépése óriási sokként érte kollégáit, akik eddig éjt nappallá téve küzdöttek az emberek életéért, ám a határozattal fényévekkel visszavethetik az elért eredményeket, az egészségügyet pedig romba dönthetik.

Az Egyesült Államokban a lakosság alig fele kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, mindkét adag védőoltásban csupán a népesség 40 százaléka részesült.

Mindeközben a vakcinák pontos hatékonysága sem tisztázott, azt viszont már lehet tudni, hogy legyen szó bármelyik oltóanyagról, attól mindenkit szinte 100 százalékban megvéd, hogy súlyos tünetekkel intenzív osztályra kerüljenek, és lélegeztetőgépre legyenek kötve.

Az NNU mindezek ellenére úgy gondolja, túl korán enyhítettek a szabályokon, kockáztatva ezzel a frontvonalakban tevékenykedő egészségügyi dolgozók testi épségét, nem beszélve arról, hogy rasszistának is titulálták a CDC rendeletét, hiszen elmondásuk szerint a színes bőrűek fogékonyabbak a covid-fertőzésre.