Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Egy lépés vissza: az USA legfelsőbb bírósága kiterjesztette a fegyverviselési jogot

Fotó: Mehaniq / Twenty20
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 21:58

New York államban eddig csak indokolt esetben lehetett könnyen elrejthető kézifegyvert viselni, ezt a törvényt semmisítették most meg.

A kilenc fős szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államok alkotmánybírósága – tagjai vélt pártszimpátiák mentén, 6:3 arányban szavaztak a New York államban is érvényes törvény megsemmisítéséről.

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

Clarence Thomas bíró indoklása szerint az, hogy “New York állam csak az önvédelemre irányuló, indokolt esetben ítéli oda a köztéren történő fegyverviselési engedélyt, sérti az alkotmányt”, azon belül is a második alkotmánymódosítást, amely minden amerikai polgár számára biztosítja a szabad fegyvertartás jogát.

New York mellett féltucat másik tagállamban, köztük Kaliforniában, Hawaii szigetein és Rhode Islanden is hasonló törvények vannak érvényben, ezek azonban, a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésének értelmében, ugyancsak kihívások elé nézhetnek.

Mindeközben az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban, a héten szavazhatnak arról a törvényjavaslatról, amely jelentősen megreformálná a fegyvertartási jogot az országban.

A javaslatot az elmúlt hónapok számos tömeges lövöldözéseire reagálva, a szenátus tagjaiból alakult kétpárti, tízfős csoport dolgozta ki, s az előzetes felmérések szerint esély van arra, hogy a törvényjavaslat elegendő szavazatot kap és elfogadják.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.