Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Ukrajna: több áldozata is volt az orosz rakétacsapásoknak, de az ukrán erők visszaverték a keleti támadásokat

Ukrán katonák egy felderítõ küldetés közben az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. május 14-én. MTI/AP/Bernat Armangue
not image

Borbély Fanni

2022. május 18. - 12:13

Az ukrán hatóságok kedden arról számoltak be, hogy a frontvonaltól távolabb eső orosz rakétacsapásban több ember súlyos sérüléseket szenvedett, ám az ország keleti részén sikerrel visszaverték az oroszokat.

Az ukrán hatóságok keddi jelentése szerint a frontvonaltól távolabb eső orosz rakétacsapások következtében több ember is súlyosan megsérült, ám az ország keleti részén sikeresen visszaverték az orosz erők támadásait.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

A Kjevtől északra fekvő csernyihivi régióban a helyi katonai közigazgatási vezető, Vjacseszlav Csaus arról számolt be, hogy az orosz erők kedd reggel rakétacsapást mértek Desna falura, melynek következtében több ember életét vesztette, s rengetegen sérültek meg.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi, vagy ki volt az oroszok célpontja, biztonsági okokból kifolyólag pedig Csaus sem kívánt részletekbe bocsátkozni. Desna egyébként mintegy 64 kilométerre fekszik a fehérorosz határtól. Az oroszok erők általi rakétacsapások és tüzérségi támadások jelentősen fokozódtak az utóbbi időkben, főként a keleti határnál, ám már északkeleten is egyre nagyobb a harcok lendülete.

Az északkeleti Szumi régió kapcsán az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg tüzérségi támadásokat intézett a régió ellen, a határon túlról. A Szumi régió katonai közigazgatási vezetője pedig megosztotta, hogy orosz felderítőcsoportok próbáltak átjutni a határon, hogy aztán szabotázsakciót hajtsanak végre.

Az orosz felderítőcsoportokkal igen masszív tűzharcba keveredtek, mivel az oroszok aknavetőket, gránátvetőket és kézifegyvereket is használtak a támadáshoz. Ezen eset kapcsán Roman Sztarovoit, az oroszországi Kurszki terület kormányzója is megszólalt, s megosztotta, az orosz erők nagy kaliberű fegyverekkel lőttek egy határ menti falura, melynek következtében több száz házban keletkezett kár, ám áldozatok nem voltak, az ukrán határőrök pedig visszalőttek az oroszokra.

A luhanszki és donyecki frontvonalakról is érkezett jelentés a CNN által: az orosz erők támadásokat intéznek és megpróbálnak előrenyomulni több területen is, ám eddig minden ilyen jellegű próbálkozást sikerült visszaverniük az ukrán erőknek. A Szeverodonyeck környékén található Syrotne városát is megtámadták az orosz erők, ám olyan komoly veszteségeket szenvedtek az ukránokkal történt összecsapás során, hogy végül visszavonultak.

A luhanszki katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Hajdaj arról számolt be, hogy az orosz erők Szeverodonyeckben két kórházat és egy termelőüzemet is megsemmisítettek, de Popaszna térségében is szakadatlanul folynak a légicsapások, melyek következtében a napokban 10 civil vesztette életét. Hajdaj hangsúlyozta, ismételten orosz találat érte Szeverodonyeck legfőbb kórházát, s több lakóépület is megsemmisült a környéken.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.