Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Ukrajnában speciális védőfelszerelést kaptak a határőrségi szolgálati ebek

Fotó: Robbanószereket felderítő kutyák és kiképzőik a német hadsereg szolgálati kutyákat képző iskolájában, a Koblenz közelében fekvő Ulmenben 2020. július 23-án. Ebben az ulmeni laktanyában a koronavírus kiszagolására is képeznek kutyákat. MTI/EPA/Ronald Wittek
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 17. - 22:49

A golyóálló mellények, füldugók, szemüvegek és kutyacipők viselése lehetővé teszi, hogy a négylábúak számára jóval biztonságosabb lehessen a mindennapi munka elvégzése.

Az állami határőr-szolgálat közösségi médiás oldalán megjelent beszámolóból kiderül, miszerint Ukrajnában speciális felszerelést kaptak a határőrség állományához tartozó kutyák, amely a védelmüket szolgálja.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

A speciális kellékek jótékonysági felajánlásból érkeztek, amelyek között golyóálló mellények, füldugók, szemüvegek és kutyacipők is vannak. Egy ilyen komplett felszerelés jóval biztonságosabbá teszi a kiképzett ebek számára a munkájuk elvégzését, mint például amikor felderítésen vannak.

Mindemellett a négylábúak gyógyellátását segítő szereket tartalmazó készleteket is kapott a határőrség, amelyek egy esetleges sérülés vagy betegség esetén mindig kéznél lesznek – derül ki a kiszo.net beszámolójából.

Az MTI szerint a kutyák kiképzése és katonai célokra való alkalmazása nem napjainkban kezdődött, már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is szolgáltak négylábú bajtársak, amelyről egy fotókiállítás is megtekinthető volt márciusban, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az első világháború idején egészségügyi és vontató feladatokra alkalmazták őket, például a sebesültek, fegyverek, lőszerek felkutatására és szállítására, napjainkban pedig robbanóanyag-kereső, őrző-védő és járőr tevékenységeket végeznek.