Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Ukrajna: több száz háborús bűncselekményt regisztrálnak naponta

Fotó: Lángoló épületnél tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. MTI/AP/George Ivanchenko
not image

Koós Alexandra

2022. június 25. - 01:45

Az ukrán tisztviselő elmagyarázta, gyakran nehézségbe ütköznek amiatt, hogy nem férnek hozzá bizonyos területekhez vagy emberekhez, azonban minden esetben teljesítik a kötelességüket.

Az Ukrinform beszámolója alapján Ukrajna naponta 200-300 háborús bűncselekményt regisztrál, amelyeket az orosz erők követnek el ukrán területen, azonban bizonyos esetekben nem mondható akadálymentesnek a nyomozás megkezdése.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Az ukrán főügyész, Irina Venediktova legutóbbi interjújában kijelentette, hogy „a háborús bűnök a mi gondjaink”, majd elmagyarázta, a napi több száz incidens nem azért következik be, mert „akarnak vagy nem akarnak vizsgálatot folytatni”.

Kiemelte, abban az esetben, hogy tudomásukra jut bármilyen ehhez köthető információ, „az a kötelességük, hogy elindítsák a nyomozást” és lépéseket tegyenek. Ennek kapcsán kifejtette, hogy gyakran az a gond, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak hozzáférni bizonyos területekhez vagy emberekhez.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mellőznék az intézkedések végrehajtását, hiszen „minden esetben megteszik”, az eddig összegyűjtött adatok alapján pedig megállapították, hogy 623 gyanúsítottja van az Ukrajna megszállásával kapcsolatos ügyeknek – írta a The Guardian.

„Elsősorban a háború során elkövetett három legfontosabb bűncselekményről beszélünk: a háborús bűnökről, a népirtásról, valamint az agresszióról. Ez utóbbi esetében több mint 20 ügyünk van, a népirtásra vonatkozó incidensek kapcsán pedig 2 gyanúsítottunk” – mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.