Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Újabb felmérés eredményei bizonyítják, hogy globálisan működik a négynapos munkahét

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kísérlet vezető kutatója szerint a dolgozók átszervezési stratégiája sikeres volt, ugyanis nem azzal értek el kiváló eredményeket, hogy végig megfeszített tempóban dolgoztak.

Korábban 33 cég 903 munkatársa próbálta ki fél éven át, milyen heti öt helyett négy napot dolgozni, s ezáltal újabb bizonyíték látott napvilágot, ami megerősíti, hogy ez a változtatás nemcsak az alkalmazottaknak, hanem a cégeknek is jót tesz.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A 4 Day Week Global által szervezett program résztvevői ugyanannyi fizetést kaptak, mint korábban, a kérdőíveket kitöltő 27 vállalat pedig egyöntetűen vallotta, hogy nem terveznek visszatérni a megszokott ötnapos munkahéthez, s ezt az alkalmazottak többsége (495 dolgozóból 97%) is díjazta.

A kísérletben főként amerikai és ír cégek vettek részt, akik a produktivitás és a teljesítmény terén 10-ből 9 pontot adtak a próbaidőszak alatt tapasztalt eredményekre, s a munkavállalók ugyanilyen pozitívan nyilatkoztak az eltelt időszakról.

Ez alapján a stressz, a fáradtság, az álmatlanság és a kiégés alacsonyabb szintjéről, valamint a fizikai és mentális egészség javulásáról számoltak be, ami a vállalatok jövedelmének is jót tett, hiszen az átlagos bevétel 37%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Remek átszervezési stratégia

A kísérlet vezető kutatója, Juliet Schor szociológiaprofesszor elmondta, hogy a dolgozók nem számoltak be a munka intenzitásának növekedéséről, ami azt jelenti, hogy az átszervezési stratégiájuk sikeres volt, vagyis nem azzal értek el remek eredményeket, hogy végig megfeszített tempóban dolgoztak.

Jon Leland, a program egyik résztvevője pedig kiemelte, hogy ezzel a változtatással mindkét fél nyer, hiszen a kollégák koncentráltabbak és elkötelezettebbek, ami a cégek számára a célok hatékonyabb elérésében segít.

A CNN beszámolója alapján a munkahét lerövidítésére irányuló felhívások egyre nagyobb teret nyertek az elmúlt években, így sokan vállalták, hogy kipróbálják a dolgot. Többek között az Egyesült Királyságban is így döntöttek, ahol szintén nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtak ezen a téren.