Új gyógymódot fejleszthetnek ki a halálos agydaganatok kezelésére

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 3. - 20:04

Egereken elvégzett kísérleti modellek segítségével 200-nál is több gént fedeztek fel, amelyek hozzájárulhatnak a glioblastoma kialakulásához, ezáltal egy lépéssel közelebb kerültek a gyógymód megalkotásához.

Egereken elvégzett kísérleti modellek segítségével 200-nál is több gént fedeztek fel, amelyek hozzájárulhatnak a glioblastoma kialakulásához, ezáltal egy lépéssel közelebb kerültek a gyógymód megalkotásához.

A Wellsome Sanger Intézet és az Addenbrooke Kórház kutatói rágcsálókon mutatták be először, hogyan idézi elő a daganatos sejtek létrejöttét mutálódás során a jól ismert EGFR rákgén.

A Genome Biology tudományos lapban megjelent publikációból kiderült, hogy akár potenciális terápiás módszereket is lehetne alkalmazni az agy rákos elváltozásának megfékezésére.

A glioblastoma az agydaganatok egyik legagresszívebb formája, amit főként kemoterápiával és sugárkezeléssel gyógyítanak, habár a rákos sejtekre ezek nem mindig vannak hatással, így a tumorok hamar visszatérhetnek. A kórjóslat a diagnózis után rendkívül gyenge, hiszen átlagosan mindössze 12-18 hónapig élik túl a betegek a rák ezen formáját.

Egyelőre még mindig nem tudják, miért kezdődhet meg a glioblastomák növekedése, azonban célzott kezeléseket és immunoterápiákat már tesztelnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a ráksejtek további burjánzását.

A legújabb kutatásban az epidermális növekedési faktor receptoráról, az EGFR-ről bizonyították be, hogy felszaporításukkal az egereknél olyan daganatos sejteket lehet generálni, amelyek túlnyomó többsége a glioblastománál is jelentkezik.

“Egy teljesen új egérmodellt hoztunk létre, amivel a halálos agydaganatokat tanulmányoztuk. Először tudtuk tudományosan bebizonyítani, hogy az EGFR gének képesek elindítani a glioblastoma kialakulásának folyamatait, ezért célzott kezeléssel akár megelőzhetjük majd a ráksejtek terjedését.”

magyarázta Dr. Imran Noorani, a tanulmány egyik szerzője.

Ahhoz, hogy meghatározhassák, mely gének segítenek az EGFR-nek a daganatos elváltozások generálásához, az úgynevezett PiggyBac transzpozon techinkát használták, amikor is egy rövidebb szekvenciájú DNS-t helyeznek a genom különböző részeibe azért, hogy mutációt idézzenek elő.

Az eljárásnak köszönhetően 200-nál is több tumor-szupresszor génre bukkantak, így ha ezeket az egereknél és az embereknél is jelen lévő sejteket támadnák, akkor véglegesen kiirthatnák a szervezetből az agydaganatért felelős rosszindulatú sejteket.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/legzesgyakorlatokkal-enyhitheto-diakoknal-a-mentalis-stressz/