Dollár
395,10 Ft
Euró
411,47 Ft
Font
477,08 Ft
Bitcoin
16,636 $

Trump akár kegyelmet is adna a Capitolium ostromában résztvevőknek, ha újraválasztják

Fotó: Twent20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 30. - 23:16

A volt elnök egy texasi beszédében arra is felszólította támogatóit, hogy szervezzenek tüntetéseket, ha az atlantai és New York-i ügyészek eljárást indítanak ellene.

Donald Trump kijelentette, hogy ha megválasztják ismét elnöknek, akkor megfontolná, hogy kegyelmet ad azoknak, akiket a tavaly január 6-i, az Egyesült Államok Capitoliuma elleni támadás után vontak felelősségre.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Egyúttal felszólította támogatóit, hogy szervezzenek nagyszabású tüntetéseket Atlantában és New Yorkban, ha az említett városok ügyészei, eljárást indítanak ellene, ha szabálytalanságot találnak a vállalkozásaival kapcsolatban. 

„Ha indulok és nyerek, tisztességesen fogunk bánni azokkal az emberekkel, akik január 6-án haltak meg. És ha ehhez kegyelemre van szükség, kegyelmet fogunk adni nekik, mert annyira igazságtalanul bántak velük”

– idézi a New York Times

Elnökként Trump úr számos támogatójának és volt tanácsadójának kegyelmet adott, köztük Michael T. Flynnnek, első nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki kétszer is bűnösnek vallotta magát az FBI-nak való hazudozásban, és Stephen K. Bannonnak, egykori kampányfőnökének, akit azzal vádoltak, hogy becsapta a mexikói határ mentén húzódó fal építésére irányuló, magánfinanszírozású erőfeszítés adományozóit.

Szombati beszédében Trump célba vette New York állam főügyészét és a manhattani kerületi ügyészt, akik mindketten vizsgálódnak a vállalkozásai ellen esetleges csalás miatt, valamint a Georgia-állambeli Fulton megye kerületi ügyészét, aki különleges esküdtszéket állít fel, hogy vizsgálja Trumpnak a 2020-as választási eredmények megdöntésére irányuló erőfeszítéseit.

„Ha ezek a radikális, gonosz, rasszista ügyészek bármi rosszat vagy korruptat tesznek, akkor ebben az országban a valaha volt legnagyobb tüntetések lesznek” – jelentette ki. 

Ahogy egyre hosszabbra nyúlt a beszéde, úgy vált egyre élesebbé a retorikája is. Többek között azt mondta a médiáról, hogy a „sajtó a nép ellensége”, és „a korrupt média tönkreteszi az országunkat.”