Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Szakértő: „Törökország zsarolja a NATO-t, nem tartoznak a szervezethez”

Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a megbeszélésüket követõ sajtótájékoztatón Ankarában 2018. április 16-án. (MTI/EPA/Tumay Berkin)
not image

Nagy Noel

2022. május 17. - 22:29

Sokakat meglepett, hogy Törökország a semmiből bejelentette, nem támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát és ne is próbálják meggyőzni őket.

Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője közölte, hogy Törökország nem szükségszerűen ellenzi az északi országok NATO-tagságát, de szeretnék, hogy a hagyományos eljárás szerint menjen és nemzetbiztonsági aggályaik vannak.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

Ezen aggályokat elsősorban arra alapozták, hogy szerintük Svédország és Finnország támogatja a Kurd Munkáspártot, amelyet Törökország korábban terrorszervezetnek minősített és szerintük olyan európai hálózattal rendelkeznek, amit az északi államok meg sem próbálnak felszámoni.

Daniel Pipes, a Middle East Forum szakértője a lengyel TVP World megkeresésére fogalmazott úgy, hogy 1952 és 2002 között Törökország nagyon jó szövetségese volt a NATO-nak, de az elmúlt 20 évben még csak szövetségesnek sem tekinthető:

„Olyan politikát folytat, ami ellenséges a NATO-val, agresszív a NATO-tagokkal szemben, olyanokkal, mint Görögország, Szíria ellen inváziót indítottak, Európát pedig migránsokkal fenyegetik. A török kormány Európára tranzakciós partnerként tekint”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Pipes kijelentette, hogy Törökország zsarolja a NATO-t és szerinte ezért nem tartozik a fegyveres szövetségbe az ország. Mint fogalmazott, szerinte itt az ideje kizárni Törökországot a NATO-ból, nyugodtan legyenek Kína és Oroszország szövetségesei.

Pipes megkérdőjelezte azt is, hogy az ötös cikkely aktiválódása esetén más tagállam segítéségére sietnének-e, pedig ennek értelmében minden NATO-tagállamnak kötelessége részt venni a társaik megvédésében.

„Nagy kétségeim vannak afelől, hogy egy Finnország, Svédország vagy Lengyelország segítéségre sietnének. A törököknek megvan a saját nézőpontjuk, ami egy radikálisan iszlamista nézőpont. Semmi köze a több 29 tagállamhoz – inkább egy Irán által támogatott szövetségbe tartoznak, mint egy amerikai-európai szövetségbe”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.