Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Kidudorodik az egyenlítő? Miért nem tökéletesen gömbölyű a Föld?

Instituto de Astrofísica de Andalucía/NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. április 4. - 20:11

Érdekes magyarázattal álltak elő kutatók a Föld alakjának magyarázata kapcsán.

Ha lenne egy hatalmas mérőszalagunk, ami a Föld középpontjából indulna, és bolygónk legmagasabb hegycsúcsáig tartana, akkor nem a Mount Everesten kötne ki a vége, hanem az ecuadori Chimborazo vulkán tetején.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A jelenleg inaktív Chimborazo tűzhányó azért nyerne ebben az esetben, mert a Föld a pólusoknál kissé összenyomódik, mintha valaki egy labda felső részét és alját szorítaná meg mindkét kezével. Ennek eredményeként az egyenlítő kidudorodik, az ecuadori vulkán pedig pont ebben a térségben található.

Valójában a legtöbb bolygó és hold nem tökéletes gömb formájú, hanem valamilyen módon lapítottak – magyarázta a Live Science tudományos magazinnak James Tuttle Keane, a NASA Jet Propulsion Laboratory bolygókutató professzora.

Mindez azért lehetséges, mert az égitestekre hat a centrifugális erő, amely minden egyes forgó tárgyat befolyásol. Gyakorlatban minden nap érzékelhetjük a működését, elég csak elkezdenünk a székünkben vagy a lábunkon pörögni, és érezhetjük, hogy eltávolodunk a középponttól, miközben lábaink és karjaink kontrollálatlanul egymáshoz akarnak csapódni – ismertette a szakember.

Mivel a bolygók és a holdak hasonló módon forognak, az egyenlítőjüknél kicsúcsosodnak. A jelenség nem mindig vehető ki egyértelműen, ám a Jupiter és a Szaturnusz esetében kirívónak mutatkozik, hiszen ha megnézzük bármelyik gázóriás egyenlítőjét, azonnal detektálható a kidudorodás, mivel a Naprendszer leggyorsabban mozgó égitestjeiről van szó.

A centrifugális erő kozmikus objektumokra gyakorolt hatásának legszélsőségesebb példája a Haumea törpebolygó, ami a Kuiper-övben, a Neptunusz pályáján kívüli jeges űrsziklákat magába foglaló régióban található. A Haumea körülbelül akkora, mint a Plútó, viszont eszméletlenül gyorsan forog, egy teljes fordulatot négy óra alatt tesz meg, ezért szinte tojás alakú.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.