Íme, a valaha feljegyzett 5 legerősebb földrengés

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Alexander Tidd
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy földrengés nem csupán hatalmas károkat képes okozni az infrastruktúrában, de emberéleteket is követel.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, pénteken egy 6,8-as erősségű földrengés rázta meg Marokkót, melynek következtében legkevesebb 1000 ember életét vesztette, s a földmozgás megrongálta a történelmi Marrákesben az óváros körüli épületeket és falakat is.

A feljegyzések szerint ez volt az eddigi legerősebb földrengés az országban. A természeti katasztrófa nyomán az NDTV gyűjtése alapján elhoztuk a valaha volt legsúlyosabb, és hatalmas károkat okozó földrengéseket. A listát a Richter-skálán mért legerősebb magnitúdójú földrengések alapján, csökkenő sorrendben állítottuk össze.

A nagy chilei földrengés (1960)

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) adatai szerint az 1960-as Valdivia földrengés, más néven a Nagy chilei földrengés a valaha feljegyzett legerősebb földrengés. A földmozgás 1960. május 22-én érte a Chile déli részén fekvő Valdivia várost, a hivatalos mérések szerint pedig 9,5-ös erősségű volt.

A földrengés egy pusztító szökőárat indított útjára, mely csak Chilében összesen közel 5700 ember életét követelte. A természeti katasztrófa ezen felül mintegy kétmillió embert tett hajléktalanná, s összesen közel 550 millió dollár értékű kárt okozott. A pusztító földmozgás következtében továbbá 61 ember vesztette életét Hawaiin, 2 az Egyesült Államok nyugati partvidékén és 139 Japánban.

A nagy alaszkai földrengés (1964)

A 9,2-es erősségű nagy alaszkai földrengés vélhetően a második legerősebb földrengés volt, mely a régiót valaha is érte. Az Egyesült Államokban, Alaszka déli részén történt 1964. március 27-én,és körülbelül négy percig tartott, széles körű károkat okozva, különösen Alaszka fővárosában, Anchorage-ban.

A hivatalos jelentések szerint a nagy erejű földmozgás következtében legkevesebb 115 ember vesztette életét.

Szumátra-Andamán-szigeteki földrengés (2004)

A Szumátra-Andamán-szigeteki földrengés vagy az Indiai-óceáni földrengés Észak-Szumátra nyugati partjainál történt, s állítólag ez volt a feljegyzett történelem leghalálosabb földrengése: a mért erősség 9,1 volt.

A rengések hatalmas szökőárat váltottak ki, mely az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint összesen 227 898 ember halálát okozta Délkelet-Ázsia 14 országában.

Tóhokui földrengés (2011)

Japánt 2011. március 11-én egy nagyon masszív, 9-es erősségű tenger alatti földrengés rázta meg, mely a Csendes-óceán északi része alatt, Sendai városától mintegy 130 km-re keletre, a Tóhoku régióban történt.

A rengés hatalmas, közel 40 méteres hullámokat keltő cunamit okozott. A hivatalos adatok szerint a természeti katasztrófa következtében 11 417 ember vesztette életét, 2409 megsebesült, 16 273 eltűnt, egyes becslések szerint 200 milliárd dollár értékű kár keletkezett, 18 ezer ház dőlt romba, s 130 ezer épületben keletkeztek jelentős károk.

Kamcsatkai földrengés, Oroszország (1952)

Ez a 9-es erősségű földrengés 1952. november 4-én, Kelet-Oroszországban történt, s következményeképpen pusztító útjára indult a kamcsatkai cunami.

A cunami által keltett hullámok magassága elérte az 15 métert, és jelentős károkat okozott a Kamcsatkai-félszigeten és a Kuril-szigeteken egyaránt. Becslések szerint a katasztrófa mintegy 15-17 ezer ember életét követelte.