Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,83 Ft
Euró
398,17 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
65,694 $

Ősi csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül, új távlatokat nyit az űrkutatásban

Minél idősebb egy csillag, annál több alkotóelemből áll, ám a megfigyelésük ritkaságszámba megy.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ősrobbanás után született első csillagok már évmilliárdokkal ezelőtt kihunytak, így közülük nem maradtak még hírmondónak sem olyanok, melyek a világegyetem korai szakaszairól árulkodnának. Az úgynevezett második generációs csillagok szintén nagyon ritkák, mindössze százezerből egy ilyen.

A Nagy Magellán-felhőben nemrég felfedezett égitest azért is rendkívül érdekes felfedezés, mivel a kutatók számára bizonyítékokkal szolgál arról, hogy a csillagok kialakulásának körülményei nem mindenhol voltak egyformák az univerzumban. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Ezeknek az ősi csillagoknak a külső rétegei megőrzik a keletkezésük folyamatában nékülözhetetlen gázfelhőjük kémiai összetételét, melyből kiderült, hogy körülbelül háromnegyed részben hidrogénből és egynegyed részben héliumból álltak, a következő generációk pedig már új elemekből épültek.

Ez a körforgás az évmilliárdok során tovább folytatódott, egyre nehezebb elemek keletkeztek, míg végül az élethez elengedhetetlen összetevők – mint az oxigén is megjelentek. A űrkutatók az elemek mennyiségének mérésével tudják megbecsülni a csillag korát, a fiatalabb csillagokban ugyanis számos új összetevő megtalálható.

A chilei Magellán-teleszkóp segítségével immár tíz olyan csillagot azonosítottak, melyek nagyon régiek, a kutatócsoport pedig az Európai Űrügynökség Gaia űrteleszkópja által gyűjtött adatokban is az ősi csillagok nyomait keresi – írja a Live Science.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.