Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,15 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
66,757 $

Születő csillagról készített fényképet a Hubble űrtávcső

A szakértők feltételezései szerint miután kifejlődött, az FS Tau B a Naphoz hasonló csillag lesz majd.

Fotó: NASA, ESA, K. Stapelfeldt (NASA JPL), G. Kober (NASA/Catholic University of America)
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Hubble űrtávcső fényképet készített egy születő csillagról, az FS Tau B-ről – tudatta az Európai Űrügynökség (ESA). Mint írják, a fotón egy fiatal csillagrendszer látható, amely a fiatal FS Tau A csillagot és az éppen formálódó FS Tau B-t is magába foglalja. Előbbi a fénykép legragyogóbb objektuma, míg utóbbi, a születő égitest pedig tőle jobbra látható.

Az FS Tau B egy úgynevezett protocsillag, amely még nem alakult ki teljesen. Ezt az égitestet egy porból és gázokból álló protoplanetáris korong veszi körül, később ebből fognak megformálódni a csillag bolygói. A szakértők azt gyanítják, hogy miután kifejlődött, az FS Tau B a Naphoz hasonló csillag lesz majd – írja a 24.hu az ESA közleményére hivatkozva. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

A protocsillagok arról is ismertek, hogy időnként oszlopszerű nyalábok bocsátanak ki magukból, ezek a fotón kéknek látszanak – teszik hozzá. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy nemzetközi csillagász-kutatócsoport tagjai megtalálták a sör egyik összetevőjét a világűrben. Mint kiderült, a csillagászok két fiatal protocsillagot, az IRAS 2A-t és az IRAS 23385-öt azonosították.

Azok körül nincsenek bolygók, helyettük viszont megtalálhatóak körülöttük az etanolnak a molekulái, valamint más kémiai vegyületek jégbe fagyott molekulái is. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy csupán illúzió lehet az egyik legnagyobb ismert vörös óriás szokatlanul gyors forgása: magyarázatot találhattak a tudósok a Betelgeuse egyik nagy rejtélyére.

Így nullázta le az Arsenal a Chelsea-t a londoni derbin (videó)

A vártnál is simábban hozta az Arsenal a Chelsea elleni londoni derbin, szinte momentuma nem volt a vendégeknek.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.

Súlyos baleset történt az M1-esen, felborult egy autó

Felborult egy autó az M1-es autópályán, ami miatt a hatóságokat azonnal a helyszínre riasztották, és az érintett szakaszon forgalomkorlátozás van érvényben.