Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Csupán illúzió lehet az egyik legnagyobb ismert vörös óriás szokatlanul gyors forgása

Magyarázatot találhattak a tudósok a Betelgeuse egyik nagy rejtélyére.

Fotó: illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

A gigantikus vörös óriás, a hússzoros naptömegű Betelgeuse látszólag sokkal gyorsabban forog, mint kellene. Ám egy új tanulmány szerint ez csupán optikai illúzió, és a csillag forrongó felszíne okozza a jelenséget – számolt be róla a Live Science.

2018-ban a chilei Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleszkóp által a Betelgeuse-ról gyűjtött megfigyelések azt mutatták, hogy a csillag mintegy 18 000 km/órás sebességgel forog. Ez rendkívül szokatlan a vörös szuperóriásoktól, amelyeknek legalább 100-szor lassabban kellene forogniuk. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Az új tanulmányban – amely február 20-án jelent meg a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban – azonban az áll, hogy az ALMA megfigyeléseit nem a csillag forgása okozhatta, hanem a felszínén lebegő hatalmas gázbuborékok. Erre úgy derült fény, hogy számítógépes szimulációkkal modellezték a Betelgeuse-hoz hasonló vörös szuperóriások felszínét. Ezek kimutatták, hogy a Nappal ellentétben – amely egy majdnem tökéletes gömb alakját veszi fel -, a Betelgeuse felszínén található plazma mintegy alakváltóként hullámzik.

A kutatók már most részletesebb megfigyelésekre készülnek, melyekből kiderülhet, hogy az elmélet helytálló-e. Amennyiben igen, úgy az az ALMA-hoz hasonló teleszkópok által vizsgált több száz vörös szuperóriás látszólag gyors forgását is megmagyarázná.

Egyszer még nagyot fog szólni a Betelgeuse

Az Orion egyik legfényesebb csillaga, mely szabad szemmel is felfedezhető az égbolton, mindössze 10 millió éves, ám csillagászati távlatokban mérve máris „közel” állhat egy szupernóva-robbanáshoz, ugyanis hidrogénkészleteinek jelentős részét már elégette, mivel sokkal forróbb és nagyobb tömegű, mint a többi csillag.

Amikor végül elfogy a Betelgeuse üzemanyaga – ami a következő néhány ezer évben gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet – akkor egy olyan robbanás nyomait láthatjuk viszont az égbolton, ami hetekig a teliholdhoz hasonló fényességgel fog ragyogni.