Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

Több mint 150 ezer embert evakuáltak egy elefántcsorda útvonaláról Kínában

Fotó: Unsplash/Jordan Heinrichs
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 13. - 23:25

Kínában több mint 150 ezer embert evakuáltak egy vándorló elefántcsorda útjából.

A délnyugati Jünnan tartomány hatóságai attól tartottak, hogy konfliktus alakulhat ki a lakosok és a 14 ázsiai elefánt között, amelyek hónapok óta vándorolnak. Az állami média jelentése szerint több mint 25 ezer rendőr járművekkel és drónokkal figyelte a csordát.

A védett állatok mintegy 17 hónappal ezelőtt hagytak el egy jünnani természetvédelmi területet. Azóta a nemzetközi címlapokra kerültek 500 km-es rendkívüli vándorlásukkal, amelynek során mezőkön, városokon és településeken keresztül vándoroltak, több millió dollár értékű termést fogyasztottak el és épületeket rongáltak meg.

Ahogy a csorda közeledett a településekhez, az embereket ideiglenesen kitelepítették, hogy megelőzzék a konfliktusokat, mivel a helyi lakosok megpróbálták megvédeni terményeiket és otthonaikat. Júniusra az állatok elérték a tartományi főváros, Kunming külvárosát. Az arra irányuló erőfeszítések, hogy megállítsák őket és visszaküldjék a Mengyangi természetvédelmi területre, kezdetben kudarcot vallottak, de végül a csorda megfordult és hazafelé vette az irányt.

Wan Yong, aki az elefántokat felügyelő csoportot vezeti, hétfőn egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csorda átkelt a Yuanjiang folyón, és folytatta útját dél felé. Elektromos kerítéseket, csalikat és mesterséges utakat használtak annak biztosítására, hogy az állatok a helyes utat kövessék. Az AP szerint vasárnap estére a csorda mintegy 200 km-re volt a rezervátumtól.

A szakértők szerint nem világos, hogy az elefántok pontosan miért hagyták el szokásos élőhelyüket, hogy útnak induljanak. Egyesek szerint egy tapasztalatlan vezető vezethette félre a csordát, míg mások szerint az elefántok új élőhelyet kereshettek. Az ázsiai elefánt veszélyeztetett faj. Kínában mindössze mintegy 300 vadon élő elefánt él, amelyek – a vándorló csordához hasonlóan – főként Jünnan tartomány déli részén élnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.