Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Eddig több mint 200 iskola tanárai csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz

Fotó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött. MTI/Bruzák Noémi
not image

Koós Alexandra

2022. október 3. - 12:46

Sokan azután döntötték el, hogy a munkabeszüntetéssel tiltakoznak, miután legalább öt tanárt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból pénteken.

Október 5-én, a pedagógusok világnapján a tanárok több eseménnyel is igyekeznek felhívni a figyelmet az oktatás problémáira, így a Tanítanék Mozgalom tüntetést tart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig munkabeszüntetést tervez aznapra.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint eddig több mint 200 intézmény pedagógusaitól kaptak visszajelzést, akik szintén csatlakozni kívánnak az egységes országos sztrájkhoz, a számuk pedig folyamatosan bővül.

Majd hozzátette, sokan azután döntötték el, hogy a munkabeszüntetéssel tiltakoznak, miután pénteken kiderült, hogy legalább öt tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt.

Ezt követően a PDSZ levélben fordult a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjéhez, azt követelve, hogy vegyék vissza az elbocsátott pedagógusokat, akik időközben bejelentették, hogy bírósághoz fordulnak az ügyben.

A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom Facebook eseménye alapján a Parlament előtti tüntetés célja, hogy együtt álljanak ki a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért.

A megrendezésre kerülő koncertek ingyenesek, de adományt is elfogadnak, amelyből pótolni tudják a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, valamint finanszírozni a tüntetés szervezési költségeit.

Az eseményen számos híres előadó lép fel vagy mond beszédet, többek között Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója, Kiscsillag, Péterfy Bori & Love Band, Funktasztikus, Nagy Ervin színész és Glonczi László roma aktivista is.

A szervezők arra emlékeztettek, hogy az első közös, tavaszi koncertjükre az eső ellenére is több ezren mentek el, az adományozóknak köszönhetően pedig minden olyan sztrájkoló pedagógus kieső bérét tudták pótolni, aki leadta az igénylését.

A Népszava beszámolója alapján a PDSZ október 5-e után október 14-ére is országos demonstrációt hirdetett, ugyanis ekkor lesz egy éve, hogy a PSZ-szel közösen megfogalmazták a sztrájkköveteléseiket, egyebek mellett a sürgős, érdemi bérrendezésről.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.