Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

A polgári engedetlenség miatt kirúgott kölcseys tanárok visszavételét követeli a PDSZ

Fotó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött. MTI/Bruzák Noémi
not image

Koós Alexandra

2022. október 2. - 17:30

Állításuk szerint a kollégák iskolából történő eltávolítása sokkal nagyobb kárt okoz a diákoknak, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben fordult a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjéhez, miután a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több tanárt is kirúgtak polgári engedetlenség miatt.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

A Facebookon közzétett levélben azt írják, hogy a PDSZ „megdöbbenve értesült erről a nyilvánvalóan jogsértő lépésről”, s bár tisztában vannak vele, hogy a munkáltató szankcionálhatja a munkamegtagadást, ennek azonban arányosnak kell lennie az okozott kárral.

Elmondásuk szerint a jogviszony azonnali megszüntetése nem felel meg ennek a követelménynek, a kollégák iskolából történő eltávolítása pedig „sokkal nagyobb mértékben csorbítja” a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

Így a szakszervezet követeli, hogy a pedagógusoknak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonják vissza – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Majd hozzátették, miszerint „október 15-én lesz egy éve, hogy az oktatási kormányzat azzal alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le”.

Mindemellett „az állam már törvénnyel is akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele a most eltávolított kollégáinkat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak.”

Korábban a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai közül többen is csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelyet a tankerület nem vett jó néven, ugyanis annak vezetője személyesen ment be az iskolába, hogy átadja az elbocsátásról szóló dokumentumokat.

A kirúgott tanárokat mélyen megrendítette az eset, köztük a matematika-kémia szakos tanárt, Palya Tamást, illetve a francia szakos pedagógust, Törley Katalint is, akik úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak az ügy miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.