Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,74 Ft
Euró
383,79 Ft
Font
450,52 Ft
Bitcoin
69,007 $

Ellepték a magyar utakat a tisztán elektromos-hajtású autók

A zöld rendszámmal ellátott, kizárólag elektromos hajtású gépkocsik száma 2024. április végére a 96 ezret is meghaladta Magyarországon, ami Európában a második legnagyobb növekedést jelenti.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Az Energiaügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint Magyarország elektromos járműparkja enyhén fogalmazva is dinamikusan bővül. A tisztán elektromos autók száma ugyanis az elmúlt négy év során több mint hétszeresére nőtt, elérve a 55 256 darabot, szemben az évtized eleji 7 729 darabbal.

A zöld rendszámmal ellátott járművek között egyre nagyobb részesedést kapnak a tisztán elektromos-hajtású modellek, amit remekül szemléltet, hogy míg 2020 januárjában még csak 44 százalékuk tartozott ebbe a kategóriába, 2024-re ez az arány már meghaladja az 57 százalékot. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Az idei év elejétől számítva közel 7 ezer új elektromos autó került forgalomba, ami az év eleji összes értékesítés 12 százalékát teszi ki. Különösen magas volt a növekedés 2024 márciusában, amikor is több mint 2 ezer új elektromos jármű jelent meg a magyar utakon.

A növekedés hátterében jelentős részt a kormány által meghirdetett, 30 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező vállalati elektromosautó-támogatási program áll, amelynek keretében a hazai vállalkozások akár 4 millió forint állami támogatást is igényelhetnek elektromos személyautó vagy haszongépjármű beszerzésére.