Felforgathatja világunkat a Meta ultraerős szuperszámítógépe

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 26. - 13:40

Az AI Research Supercluster (RSC) nevű szuperkomputer a világ leggyorsabbjai közé tartozhat, és emberi ésszel szinte felfoghatatlan számítási feladatokat végezhet el.

A fejlett mesterséges intelligencia következő generációjának kifejlesztéséhez nagy teljesítményű új számítógépekre lesz szükség, amelyek másodpercenként kvintilliónyi (tíz a harmincadikon darab) művelet elvégzésére képesek” – olvasható a vállalat hivatalos közleményében.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg elmondta, az RSC-vel végzett munka révén új dimenziók kapui nyílhatnak meg a számítástechnikai platformok előtt, ezáltal egy lépéssel közelebb kerülhetnek a metaverzum kiépítéséhez.

A metaverzumon kialakított élmények óriási számítási teljesítményt igényelnek (kvintillió művelet/másodperc!), és az RSC olyan új AI-modellek alkalmazását teszi lehetővé, amelyek trilliónyi példából tanulnak és több száz nyelvet értenek” – írta a techguru.

A szuperkomputer többek között képes lesz kommunikálni több száz nyelven, miközben vizuális megjelenítés fejlesztésére és természetes beszédfelismerésre taníthatják be az algoritmusát, így az AI-rendszer az egyik legkiforrottabbá válhat, amit valaha is megalkottak.

Az eredeti tervek szerint 2022 közepére az RSC-t további 10 000 grafikus vezérlővel, egy gyorsabb hálózattal – amely másodpercenként 16 terabájtnyi adatot képes továbbítani –, és összesen 1 exabájtnyi tárolóegységgel, vagyis 1 000 petabájttal bővítik.