Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Komoly biztonsági hiba van több számítógépben, ami a hackereknek kedvez  

Még aggasztóbb, hogy a szóban forgó hiba javítását bizonyos hardverek sosem fogják megkapni, mivel többségük hivatalos támogatási ciklusa már véget ért.

...svg content...Fotó: Unsplash
PC

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Binarly nevű kiberbiztonsági vállalat jelentéséből derült ki, miszerint javítatlan hiba van néhány korábbi Lenovo és Intel eszköz alapszoftverében, amely miatt akár a hackerek is behatolhatnak a szóban forgó gépekbe. További probléma, hogy ezen eszközöknek már véget ért a támogatása, így a gyártók nem fognak foltozást kiadni a biztonsági résekhez.

A hiba a Lighttpd nevű nyílt forráskódú webszerverben lapul – írja a HVG a jelentésre hivatkozva. Hozzáteszik, azt egy sor technológiai termékben alkalmazzák, a firmware (alapszoftver) komponensekben is. A Lighttpdnél 2018-ban bukkantak rá a szoftveres sérülékenységre, amit kihasználva a kiberbűnözők létfontosságú biztonsági adatokhoz is hozzáférhetnek. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az Ars Technica megjegyzi: a Lighttpd szakemberei ezt javították, de nem adtak ki hozzá egy CVE-azonosítót, amivel a Lighttpd szoftverét használó vállalatok is javítani tudták volna a sebezhetőséget. Holott sok olyan termékben használják a szoftvert, amelyekhez az American Megatrends International szállítja a firmware-szoftvert.

Bár a problémás eszközöket nem nevesítette a jelentés, de az eset újfent rávilágít arra, milyen veszélyeket rejt az elavult, már nem támogatott eszközök használata. Egyúttal arra is, mekkora hiányosság az, hogy a gyártók pár éven belül „egyszerűen elengedik a korábbi termékeik kezét” – fogalmaz a HVG.

Korábban arról is beszámoltunk, mely laptop- és akkugyilkos szokásokat érdemes elkerülni, amelyért eszközünk kétségtelenül hálás lesz. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy kiderült, hogyan teljesítenek a piacon elérhető vírusirtók: több is maximális pontszámot kapott az AV-Test legutóbbi próbakörén, egy program eredményei viszont meglehetősen lehangolóak lettek.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.