Újabb kvantumszámítási mérföldkőhöz érkezett az IBM

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 18. - 18:44

A kvantumszámítás az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, kutatóknak sikerült olyan komplex kalkulációkat is lebonyolítaniuk, amelyeket korábban legmerészebb álmaikban sem gondoltak volna.

Az IBM vezérigazgatója, Arvid Krishna az Axios magazinnak adott interjújában elárulta, a vállalat egy vadonatúj kvantumrendszert hozott létre, melynek segítségével bonyolult matematikai problémákat tudtak megoldani, amikről korábban azt hitték, hagyományos komputerekkel lehetetlen kibogozni a szálaikat.

Ha valóban igazak az IBM vezetőjének állításai, akkor újabb áttörő mérföldkőnek vehetjük az előrelépést, hiszen javíthatnának általa a kvantumszámítógépek stabilitásán, illetve csökkenthetnék a hibaszázalékukat.

A cég valaha megalkotott legerősebb Eagle kvantumprocesszora összesen 127 qubitot tud kezelni, ami óriási szám, mégsem képes az összes problémát orvosolni, amit beletáplálnak, a legújabb módszerrel viszont kiküszöbölték az akadályokat.

Krishna hozzátette, egyelőre nem gondolja úgy, hogy a kvantumkomputerek leválhatják a tradicionális asztali számítógépeket és szervergépeket, mivel még könnyedén kizökkenthetőek a modern változatok, bár már dolgoznak a helyzet enyhítésén.

Az IBM egyébként hamarosan nekiláthat a Quantum System Two rendszer kiépítésének, amivel 1 000 qubitra növelhetik a kapacitást, és ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor 2023-ra beüzemelhetik a készüléket, addig pedig a kínai mérnökök részéről is további fejlesztések várhatóak.