Beindította Kína a világ leggyorsabb kvantumszámítógépét

Twitter
not image

Kulcsár Péter

2021. október 26. - 23:32

Kínai fizikusok megalkottak két szuperszámítógépet, melyek sebessége és teljesítménye a nyugati szerkezetekhez képest sokkal combosabbnak bizonyult.

A kutatócsapat által létrehozott, az 5. században élt híres kínai matematikusról, Cucsungcséről elnevezett kvantumszámítógép a másodperc ezred része alatt képes annyi számítást elvégezni, mint amennyit egy átlagos PC 30 billió esztendő alatt tudna végrehajtani.

Az áttörő technológiai csodát Pan Csienvej fizikus professzor mutatta be elsőként a kínai állami televízió stábjának, akik első kézből tapasztalhatták meg a komplex gépezet gyorsaságát – írta a South China Morning Post.

Az eddigi csúcstartónak számító, Google által kifejlesztett, két éve üzembe helyezett 55 qubites Sycam kvantumszámítógéphez viszonyítva a Cucsungcse 2 több mint 10 milliószor gyorsabb, ami óriási előrelépésként értékelhető annak tudatában, hogy korábban lehetetlennek tartották a kaliforniai techóriás masinájának felülmúlását.

Hogy számszerűsítsük és érzékeltessük a Cucsungcse 2 elképzelhetetlen gyorsaságát, leírjuk, hogy a legerősebb kereskedelmi forgalomban lévő számítógépek processzorai által lebonyolított komplex kalkulációkhoz képest a kínai kvantumszámítógép csúcs üzemmódban 100 000 000 000 000 000 000 000-szor, azaz 100 kvadrilliószor sebesebben teljesít.

Mivel a kvantumszámítógép a részecskék instabilitása miatt egyelőre még pontatlan, ezért az elkövetkező négy-öt évben Csienvejnek és társainak kitűzött célja lesz finomhangolni a készüléket, ami viszont nem biztos, hogy egyszerű küldetés lesz, hiszen a kvantumhiba-korrekció tudománya egyelőre gyerekcipőben jár.

A Cucsungcse kizárólag extrém alacsony, abszolút 0 fokhoz közeli hőmérsékleteken működik, bár az első valószínűségszámítási modelleket és biológiai génszimulációkat szinte hibátlanul kivitelezte – igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy a kiforratlansága miatt még rengeteg elemi pontatlanságot vétett, így a gyakorlati hasznát csak az évtized közepére ismerhetjük meg.