Teleportációs szabadalmat nyújtott be a világ egyik legnagyobb chipgyártója

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 8. - 11:47

Az AMD mérnökei egy különleges szabadalmat kívánnak hitelesíteni, melynek segítségével a kvantumszámítógépek alapját képező qubiteket lehet egyik helyről a másikra szállítani.

Az új szabadalomban a teleportációs komputerek multi-SIMD kvantumprocesszorának tervrajzát és működésének fundamentumait fektették le, amely révén egy lépéssel közelebb kerültek a kvantumszámítógépek mindennapi használatához – írta a Tom’s Hardware portál.

Habár a Google már 2019-ben bejelentette, hogy sikerült megvalósítaniuk az úgynevezett kvantumfölényt, később pedig Kínában szintén realizálták ugyanezt, melynek révén a rendszer percek alatt végezhet el olyan számítási folyamatokat, amikhez a világ legerősebb szuperszámítógépét használva kétmilliárd évre lenne szükség.

A kvantumteleportációs architektúra bonyolult procedúrák sorát tartalmazza, melyek közül kiemelendő a kvantumkomputerek stabilitását megcélzó qubitek helyzetváltoztatásának biztonságossá tétele, amit komplex számításokkal lehet elérni.

A teleportáció a teljes, feldolgozás alatt álló régióban azonos terheltség mellett történik, ami azt jelenti, hogy a qubitek egymástól függetlenül is képesek felvenni a végső állapotukat, és nem kell hozzá egy meghatározott sorrendet alkalmazni.

Az AMD új szabadalmának köszönhetően sokkal stabilabb és hatékonyabb architektúrával bővülhet a kvantumkomputerek tárháza, és már csak egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy bekövetkezzen a várva várt kvantumforradalom a számítástechnikában.