Kutatók sikeresen elvégezték az első teleportálást

not image

Kulcsár Péter

2020. június 16. - 07:45

Tudósok nemrég megvalósították azt, amit korábban csak sci-fi filmekben láthattunk.

Tudósok nemrég megvalósították azt, amit korábban csak sci-fi filmekben láthattunk.

A sokáig elképzelhetetlennek hitt teleportációt a DTU Fotonik kutatói hajtották végre két mikrochip között úgynevezett kvantum-összefonódás segítségével, amelynek során két fotont hoztak kvantumállapotba.

A dán szakemberek sikerrel kikerülték a klasszikus adatátviteli metódust, miszerint mindenképpen egy információ-hordozó fotont kell használni ahhoz, hogy a folyamat végbemenjen – ehelyett mechanikusan összefonódott részecskéket teleportáltak egyik chipről a másikra.

A kvantumállapotba hozott fotonok tudják egymás tulajdonságait függetlenül a térbeli és időbeli elhelyezkedésüktől. Amint valamelyikük szerkezete vagy helyzete megváltozik, a másik részecske erre azonnal reagál.

Ennek az érdekes kapcsolatrendszernek köszönhetően kicserélhetőek az információk azokon a helyeken, ahová az összefonódott kvantumrészecskéket továbbították. A jövőben e technológiai megoldás hozzájárulhat például a lehető legbiztonságosabb internetkapcsolatok kialakításához.

Egyelőre még gyerekcipőben jár a meglehetősen merész és futurisztikus kvatnum-összefonódáson alapuló számítástechnika, azonban több cég már ezzel a módszerrel szeretné lecserélni a közeljövőben a korábban megszokott titkosító kulcsait.

A közvetlen optikai hálózatok esetében fizikai kontaktus szükséges bármilyen kommunikáció létrejöttéhez, teleportálásnál viszont egyrészt gyorsabban menthetjük a védett fájlokat, másrészt biztonságosabb és megbízhatóbb eljárás lehet a jövőben.

“A mi chipünkkel két fotont képesek vagyunk kvantum-összefonódás állapotába hozni, miközben az egyiket vagy a másikat tudjuk ellentétes irányba küldeni.”

“Ezután mindegyik külön rendszerként funkcionálhat, függetlenül attól, mekkora köztük a távolság. Ha lemérjük az egyik fotont, közben megváltoztathatjuk a kvantumállapotát, ezáltal meghatározhatjuk a másik állapotát is. Ez lényegében a teleportálás alapja”, mondta Davide Bacco, a DTU egyik kutatója.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/mesterseges-human-embriokat-allitottak-elo-kinaban/