Felfedezhette a Google az időkristályt, a kvantumszámítógépek alkatrészeinek Szent Grálját

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 4. - 14:57

Ha a kaliforniai techóriás valóban feltalálta a kvantumszámítógépek működéséhez szükséges időkristályt, azzal jelentős áttörést érhetnek el a technológia területén.

A fizika és a kvantumfizika, valamint a számítástechnika áttörő felfedezése lenne, ha beigazolódna a Google állítása, miszerint megtalálták azt az időkristályt, amivel megoldható a kvantumszámítógépek működtetése – írta a Quanta Magazine.

Ezek a speciális kristályok lényegében nem adnak le energiát, miközben változtatják kristályszerkezetüket, ezáltal megszegik az alapvető természeti törvényeket, és entrópiát, valamint rendezetlenséget idéznek elő.

A Stanford és Princeton Egyetem közreműködésében a Google kvantuminformatikai laboratóriuma egy szakértői elbírálásra váró tanulmányt tett közzé nemrég, amelyben részletesen leírják, milyen módszerekkel sikerült létrehozniuk az időkristályokat.

A tudósoknak minden bizonnyal sikerült elkerülniük a termodinamika második törvényét, melynek hatására a kristályokat az elméleti absztrakció síkjából át tudták emelni a kézzelfogható valóságba, egyszóval nem csupán hipotézisként beszélhetünk az időkristályokról, hanem valós struktúraként.

Opponens tudósok egyelőre meglehetősen kritikusak a felfedezés kapcsán, az Oxfordi Egyetem fizikusa, John Chalker például úgy gondolja, rengeteg aggály mutatkozik a kvantumszámítógépek fejlesztése terén:

Nagyon sok magyarázatot fel lehet hozni, miért nem működhetnek a leírt kísérletek és vizsgálatok, ezért a Google-éhez hasonló kvantumszámítógépek nem biztos, hogy a realitás talaján is megállnák a helyüket.”