Clouds
21 Budapest
Dollár
344,74 Ft
Euró
371,11 Ft
Font
432,30 Ft
Bitcoin
26,950 $

Minden magyar épségben hazatérhetett Szudánból

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán a Szudánból kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után 2023. április 27-én. A szudáni polgárháborús helyzet szükségessé tette, hogy a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyminisztériummal együttműködve egy különleges akció keretében összesen 32 embert, köztük 7 magyar állampolgárt menekítsen ki az országból - jelentette be a miniszter. MTI/Ujvári Sándor
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar egységek kiváló munkát végeztek, melynek végeredményeként minden honfitársunk épségben térhetett vissza Magyarországra Szudánból.

 A szudáni polgárháborús helyzet miatt a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve egy különleges akció keretében 32 embert, köztük 7 magyar állampolgárt menekített ki az országból – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön hajnalban a kecskeméti repülőbázison.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érését követően elmondta: „a magyar emberek biztonsága a legfontosabb bárhol is vannak a világon”. Az akcióval pedig minden magyar épségben hazatérhetett Szudánból – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a nagy körültekintést igénylő, precízen végrehajtott „Sivatagi karaván” nevű akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet, de a művelet révén sikerült a hét magyar mellett nyolc nemzet, köztük amerikai, kanadai, norvég, török és szudáni állampolgárokat Dzsibuti érintésével Magyarországra hozni.

32 embert menekítettek ki

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetét fejezte ki az akció valamennyi résztvevőjének, akik révén sikerült az országban rekedt 32 embert a lehető legrövidebb időn belül, biztonságosan kimenekíteni.

Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

(MTI)