Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Politikai erőszak: szövetségi börtönőr lőtt agyon egy brazil ellenzéki tisztviselőt

Fotó: Jair Bolsonaro brazil elnök a lakossági gáztámogatásról szóló tárgyaláson Brazíliavárosban 2021. december 2-án. MTI/EPA/EFE/Joédson Alves
not image

Koós Alexandra

2022. július 12. - 20:25

Ez a sajnálatos incidens rossz ómenként szolgál az októberi választások előtt, amely sokak szerint kockázatos eseménynek ígérkezik.

Az állami rendőrség jelentéséből kiderül, miszerint a brazil ellenzéki Munkáspárt (PT) egyik tisztviselőjét lőtték le szombaton, amelyet egy szövetségi börtönőr követett el, miközben a jobboldali elnök, Jair Bolsonaro támogatásáról kiabált.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Marcelo Arruda épp egy születésnapi ünnepséget tartott a dél-brazíliai Foz de Iguacu városában, amikor Jorge Jose da Rocha Guaranho berontott az eseményre, pisztolyt ragadott és lelőtte. A tisztviselő azonban szintén fegyvert tartott magánál, így visszalőtt és megölte a börtönőrt.

Egy szemtanú azt állította, Guaranho hívatlanul jelent meg a partin, ahol fegyvert fogott rá, miközben sértegette a jelenlévőket és Bolsonarót támogató szavakat kiabált, azonban egy helyi újságíró másképp emlékezett a történtekre.

Aluizio Palmar elmondta, egy férfi érkezett Arruda születésnapi ünnepségére, aki a jobboldali elnök támogatásáról szónokolt és „legendának” nevezte, majd távozott, 15-20 perc múlva azonban visszatért, ekkor fogott fegyvert a tisztviselőre.

Arruda felszólította a férfit, hogy álljon meg és azonosítsa magát, aki közölte, hogy a biztonsági erők tagjai közé tartozik, majd mindkét férfi tüzet nyitott és lelőtték egymást – derül ki a Reuters beszámolójából.

Ez a sajnálatos incidens rossz ómenként szolgál az októberi választások előtt, amely sokak szerint kockázatos eseménynek ígérkezik, egyúttal az országban kialakult politikai erőszak eszkalációjára utal.

Bolsonaro a Twitteren fejtette ki álláspontját, aki kiemelte, visszautasítja a támogatást azoktól, akik „erőszakot gyakorolnak az ellenfelekkel szemben”, valamint arra kérte az érintetteket, hogy „következetességből váltsanak oldalt és támogassák az ellenzéket”.